Akdeniz’deki yetki alanı anlaşmasının mimarı komutan hakkında inceleme

Türkiye’nin Libya’da Birleşmiş Milletler’ce tanınan hükümetle geçtiğimiz haftalarda imzalanan ‘deniz yetki anlaşması’nın fikir mimarı olan Tümamiral Cihat Yaycı hakkında inceleme başlatıldığı iddia edildi.

Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener, 15 Temmuz sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri’nden atılan askerler için kullanılan ‘fetömetre’ algoritmasının mucidi ve Libya ile deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasının mimarı olarak görülen Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı hakkında hakkında soruşturma ve inceleme başlatıldığı, iktidar çevrelerinin bunun üzerinden komutanı ‘ya istifa ya emeklilik’ seçimi yapmaya zorladığını ileri sürdü.

AÇIKLAMALARI, YAZDIKLARI YÜZÜNDEN

‘Ya emeklilik ya istifa’ başlıklı yazısında Şener, Yaycı’nın eski bir asker olan arkadaşı ile yaşadığı diyaloğu şöyle yazdı: ”Cihat’ı istifaya zorluyorlar, olmazsa emekli edilmesi için zemin hazırlıyorlar. Ama bunun için önce devlet yöneticileri nezdinde itibarsızlaştırılması için uğraşıyorlar” deyince “Cihat Yaycı için atılmayan iftira kalmadı ki… ‘AKP’li’, ‘yandaş’, ‘muhafazakâr’, ‘ulusalcı, Ergenekoncu’ dahil yazılmayan şey kalmadı. Sosyal medya bunlarla dolu, başka ne olabilir ki?” diye sordum.

“Ne olacak? Basında çok yer alması, açıklamaları, yazdıkları nedeniyle savunması isteniyormuş, inceleme başlatılmış” cevabını aldım.

“Ne… Kim?” diyecek oldum, “Orası karışık” dedi.

Şener yazısının devamında, Cihat Yaycı’nın, son Yüksek Askeri Şura’da hakkı yenerek terfi ettirilmediği halde, rütbe derdinde olmadığını göstermek için ve daha fazla hizmet edebilmek amacıyla görevinde kaldığını ifade etti.

ÖZKÖK: 2019 YILININ 20 ADAMI İÇİNDE

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, aralık ayında kaleme aldığı bir yazıda, Tümamiral Cihat Yaycı’yı ‘2019 yılının ilk 20 insanı’ arasında saymıştı.

Türkiye ile Libya arasında deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırası 27 Kasım’da imzalanmıştı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayip Erdoğan, 22 Aralık 2019’da, Piri Reis’in havuza çekilmesi töreninde, Libya ile yapılan anlaşmadaki emeği nedeniyle Cihat Yaycı’ya atıfta bulunmuştu.

Geçtiğimiz haftalarda, parlamentoda kabul edilen Libya’ya askeri gönderilmesi kararı, bu anlaşmada verilen bir söz olarak dile getiriliyor.