Avrupalı hukukçular Varşova’da yargı bağımsızlığı için yürüdü

Polonya hükümetinin yargıda giriştiği reformlara karşı, ülke genelindeki hakim, savcı, avukat ve hukuk danışmanları protesto yürüyüşü yaptı. Yürüyüşe birçok AB ülkesinden yargı çalışanı da katıldı.

İktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi’nin (PiS) hakim ve savcılara yönelik yeni düzenlemeler getiren son yasa, yargı camiasını ayağa kaldırdı. Yerel yargı derneklerinin ‘bağımsız yargı, Avrupa hukuku’ sloganı altında düzenlediği yürüyüşe 25 bin yargı çalışanı katıldı.

Protestocular adına açıklama yapan hakim Waldemar Zurek, Cumhurbaşkanı Andrjez Duda’ya ettiği yemini hatırlattı. ”Polonyalılar özgürlüğe aşık insanlardır, özgürlüğün garantisi ise yalnızca bağımsız yargı ve yargıçlardır. Bizim yerimiz Avrupa Birliği’dir.” diyen Zurek, Duda’yı anayasayı gözetmeye çağırdı.

AB’Lİ YARGIÇLAR DESTEK VERDİ

Başkent Varşova’daki yürüyüşe, 20 Avrupa Birliği ülkesinden bin kadar hukukçu da taşıdıkları flamalarla destek oldu. Romanya’dan Hakimler Kurulu (CSM) üyesi hakim Andrea Chiş ve 6 meslektaşı yürüyüşte yerini aldı. İzlenimlerini ziariştii.ro sitesine anlatan Chiş, yürüyüş boyunca halktan gördüğü ilgiye hayran kaldığını söyledi. Chiş, ”Hayatımın en tarihi anlarındın biriydi. Mesleğim ve AB değerlerine bağlılık adına gururlandım.” dedi.

HAKİM VE SAVCILAR FİŞLENECEK

Hükümetin geçtiğimiz günlerde parlamentodan geçirdiği yasa, hakim ve savcılara göreve başlamadan önce hangi siyasi partiye mensup oldukları, hali hazırda hangi derneklere üye oldukları, yazdıkları internet siteleri hakkında Adalet Bakanlığı’nı bilgilendirme zorunluluğu getiriyor. Yasada ayrıca, yüksek yargı başkanının seçilme prosedürü yeniden düzenleniyor.

Yargı camiası, yasanın parlamentonun üst kanadı olan Senato’da reddedilmesini talep ediyor.