Erdoğan’a boyun eğen Edi Rama, İstanbul’a ‘bedel’ gönderdi

Arnavutluk medyası, öğretmen Harun Çelik’in, 1 Ocak akşamı Tiran’daki cezaevinden polis aracıyla çıkartılıp apar topar Türkiye’ye gönderilmesini konuşuyor. Albeu.com sitesinde yayımlanan yorumda, Başbakan Edi Rama’nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a itaat ederek uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiği kaydediliyor.

Yazıda, kasım ayı sonunda yaşanan deprem sonrası Erdoğan’ın depremzedelere vaad ettiği 500 konutun bedelini, Harun Çelik’i göndererek ödediği tespiti yapılıyor. Editoryal imzasıyla yayımlanan yorumun Türkçesini sunuyoruz:

26 Kasım’da Arnavutluk’u sarsan ve 51 can alan korkunç deprem henüz unutulmadı. Bu soğuk günlerde zihinler, soğukta açık havada kalanlara ve başını sokacak bir yer arayanlardan öte gitmez.

500 KONUTLUK YARDIM

Arnavutluk’a yardım edenleri hatırlarsak, en şaşırtıcı olanı Erdoğan’ın depremzedelere 500 ev inşa edeceği yönündeki ifadesiydi.

Herkes gizli amaçlarından endişelenerek, dokunulmaz hükümdar Erdoğan’ın cömertliğinden şüpheleniyordu. Dün (1 Ocak) akşam bu amaçlar gerçekleşti.

Gülen hareketinin bir öğretmeni ve üyesi olan Türk vatandaşı Harun Çelik, ardında geniş tartışmaları ateşleyerek Arnavutluk’tan atıldı.

42 yaşındaki Harun Çelik, Rinas sınır polisi tarafından sahte vizeyle yakalandıktan sonra, 5 buçuk ay hapis cezasını çeker ve duruşması aniden 1 Ocak’a ertelenerek serbest bırakılmasına karar verilir. Ancak, 42 yaşındaki şahıs, serbest bırakılmamıştır.

YASA DIŞI GÖZALTI

Hemen hapishaneden Lapraka’daki Göç Müdürlüğü’ne nakledildi. Birkaç saat boyunca yasadışı bir şekilde gözaltında tutulduktan sonra Çelik, polis arabaları tarafından alınıp Rinas Havalimanı’na götürüldü.

Sonrasında Air Albania uçuşuyla, terörizm faaliyetlerinden suçlandığı Türkiye’ye gönderilir ki, böyle birşey temel insan özgürlüklerini doğrudan ihlal eden bir işlemdir.

AYARLANMIŞ MAHKEME İŞ BAŞINDA

Herkesin tatil olduğu, yolların boş ve medyanın habere ara verdiği 1 Ocak tarihi kasten seçilmiş, Tiran Mahkemesi ve hakim Kreshnik Osmani “azimle” çalışarak işi böylece karara bağlamışlardır.

Yürürlükteki yasaların, uluslararası sözleşmelerin ve insan haklarının aksine, bu karar bir kez daha AB üyeliğini ve elbette insanların demokratik bir devlette yaşadıklarına dair inancını tehlikeye atıyor gibi görünüyor.

Yasal yönden bakarsak, Avrupa Temel Haklar Antlaşması’nın 19. maddesi, 2. fıkrasındaşu hüküm vardır: ”Hiç kimse, ölüm cezası, işkence veya diğer insanlık dışı veya onur kırıcı muameleye maruz kalabileceği konusunda ciddi risk bulunan bir devlete sınır dışı edilemez ya da iade edilemez.”

O halde yeniden soralım: Başbakan Rama, Çelik ile Erdoğan’a bedel mi gönderdi?

Arnavutluk, AGİT dönem başkanlığına insan kaçırma ile başladı