İohannis’ten erken seçim sinyali

Romanya’da bugün yapılan seçimleri açık farkla kazanarak yeniden seçilen cumhurbaşkanı Klaus İohannis, parlamentodaki demokratik partilerden oluşan çoğunluk hükümetinin oluşması için çalışma sözü verdi.

İlk sonuçların açıklanmasının ardından İohannis, Ulusal Liberal Parti (PNL) binasının önünde bir konuşma yaptı. ”Romanya’yı modernize edecek bir çoğunluk hükümetinin oluşması için müdahil olacağım. Romanya için yükü tamamen üzerine almış bir cumhurbaşkanı olacağım.” diyen İohannis, rekor oranda sandığa giden 900 bini aşkın diaspora seçmenine özellikle teşekkür etti.

İLK RESMİ SONUÇLAR

Anket şirketlerinin yanı sıra Merkez Seçim Kurulu (BEC), ilk kısmi sonuçları açıkladı. 18 bin sandıktan açılan 10 bin 131’inden elde edilen sonuçlara göre, Klaus İohannis’e yüzde 61,46 oranında çıkarken, Viorica Dancila’ya yüzde 38,54 oy çıktı.

DİASPORADAN İLK SONUÇLAR

Merkez Seçim Kurulu, diaspora oylarına dair ilk sonuçları da paylaştı. Oy verme işlemi sona eren 13 ülkede verilene 3145 oyun sayımı sonunda, İohannis’e 2864 oy (yüzde 91), Dancila’ya 281 oy (yüzde 9) çıktı.

Romanya’da seçimleri görevdeki cumhurbaşkanı kazandı