Romanya’da cumhurbaşkanlığı seçiminde sürpriz yok

Romanya’da bugün gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, görevdeki cumhurbaşkanı Klaus İohannis ile eski başbakan sosyal demokrat Viorica Dancila ikinci tura kaldı.

5 yılda bir gerçekleşen seçimin ilk turunda oy verme işlemi, yerel saatle 21’de tamamlandı. IRES firması sandık başı anket sonuçlarına göre, Klaus İohannis seçimi açık ara önde götürüyor. Ancak yasalar gereği, yüzde 39’luk oy, İohannis’e seçimi kazanması için gereken yüzde 50’den bir fazlasını sağlamıyor. İohannis, ikinci turda, 1 ay önce gensoruyla düşürülen sosyal demokrat hükümetin başı Viorica Dancila ile yarışacak. Sandık başı anketlerine göre Dancila, yüzde 22,50 oranında oy aldı.

Mayıs ayındaki AB parlamenteri seçimlerinde büyük çıkış yakalayan Romanya’yı Kurtaralım Birliği (USR) adayı Dan Barna ise, yüzde 16,40 oranında oy aldı. Seçime bağımsız giren aktör Mircea Diaconu’nun payı ise yüzde 7,90 olarak görünüyor.

Romanya’da 18,2 milyon seçmen için ülke genelinde 18 bin 748 sandık oluşturuldu. Sandıkların güvenliği için 37 bin içişleri bakanlığı personeli görev yaptı. Saat 21 itibarıyla 8,68 milyon seçmen sandığa gitti. Sandığa gitme oranı yüzde 47,6 ile beklenenin üzerinde gerçekleşti

Diaspora oyları ise patlama yaptı. Yurt dışında kullanılan oy sayısı 670 bine yaklaştı. Türkiye’de Ankara, İstanbul ve İzmir’de açılan sandıklarda toplam 608 oy kullanıldı.