Romanya cumhurbaşkanlığı seçimi için sandığa gidiyor

Romanya’da 5 yılda bir yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 10 Kasım’da (yarın) yapılacak. İlk turda yüzde 50 barajını geçen olmadığı takdirde, ilk iki sırayı alan adaylar 24 Kasım’da yeniden yarışacak.

Cotroceni Sarayı için bu kez 14 aday yarışıyor. Görevdeki cumhurbaşkanı Klaus İohannis, ‘normal bir Romanya için’ halktan bir dönem daha görev istiyor. İohannis, yeni dönemde çocukların okula erişimlerini artırmayı, modern hastaneler kurmayı vaad ediyor, hukuk devletine saygıyı garanti ediyor. Klaus İohannis, pusulanın başında yer alıyor.

Liberal kesimin oyunu isteyen diğer aday, Romanya’yı Koruyalım Birliği (USR) lideri Dan Barna. ‘Romanya’da mutlu insanlar’ sloganıyla yola çıkan Barna, seçmene mevcut parlamentonun feshedilerek 300 parlamenterli yeni bir parlamento oluşturmayı vaad ediyor. Oy pusulasının 3 numarasında yer alan 44 yaşındaki aday, sicili kirlenmemiş insanlarla kamu hizmetini yürüteceğini söylüyor.

Geçtiğimiz günlerde gensoruyla düşürülen sosyal demokrat hükümetin başbakanı Viorica Dancila, ‘Her bir Romen için mücadele veriyoruz’ sloganıyla yarışıyor. İç ve dış planda yapacaklarını sıralayan Dancila, toplumsal eşitsizliğin giderilmesi, eşit kalkınma, etkili kamu yönetimi vaad ediyor. Dancila’nın pusuladaki yeri 5 numara.

Bağımsız olarak yarışa katılan aktör, akademisyen Mircea Diaconu, her kesimden oy alabilecek bir isim. ‘Bir insan’ sloganıyla mütevazi bir portre çizen Diaconu, kırsal kalkınmaya öncelik vererek dış göçü durdurmayı hedefliyor. Bir dönem bağımsız olarak AB parlamenterliği yapan 70 yaşındaki Diaconu’nun pusuladaki yeri 10 numara.

Cumhurbaşkanlığı için sandıklar yarın sabah 07’de açılacak, saat 21’e kadar açık kalacak. Sandıkların güvenliği için 20 bin kolluk kuvveti görev yapacak.

Seçmenler, hangi sandığa kayıtlı olduğunu merkez seçim bürosu sitesinden öğrenebiliyor.