Liberal Orban hükümeti işbaşında

Romanya’da liberal partinin kurduğu azınlık hükümeti dün parlamentodan güvenoyu aldıktan sonra ilk toplantısını yaptı.

Üç yıldır iktidarda olan sosyal demokrat-liberal hükümetin geçtiğimiz günlerde genrosu ile düşürülmesinin ardından, Ulusal Liberal Parti (PNL) lideri Ludovic Orban’ın kurduğu hükümet dün parlamentodan güvenoyu almayı başardı. Orban hükümetine, iktidardan düşen sosyal demokratlar dışındaki partiler destek verdi. Eski Başbakan Victor Ponta’nın boykot çağrısına rağmen, partisinden 7 milletvekili Orban hükümeti lehinde oy kullandı. Liberal kabine, alt sınır olan 233 oyu aşarak 240 evet oyuyla parlamentodan güvenoyu aldı. Gizli oylamada hayır çıkmadı.

Güvenoyunun ardından 16 bakanlı Orban kabinesi, Cotroceni Sarayı’na giderek yemin etti. Ardından hükümet binasına geçen yeni kabine, kısa bir toplantı yaptı. Toplantıya, Cumhurbaşkanı Klaus İohannis de katıldı. İohannis, en hızlı şekilde yarım kalan işlerin tamamlanması ve yanlış uygulamaların düzeltilmesi çağrısında bulundu.

Son 5 yılın 6. kabinesi olan Orban hükümetinden beklenti yüksek değil. Siyasi analistler, liberallerin gelecek yıl yapılacak seçimlere kadar göstereceği performansın belirleyici olacağına vurgu yapıyor.