Romanya’da medya: Realitatea TV kapandı, Pro TV el değiştirdi

Romanya medyasında iki önemli gelişme ardarda yaşandı. Yıllardır iflasta olan Realitatea TV yayınlarına son verdi, ülkenin en çok seyredilen kanalı Pro TV’yi Çekyalı ünlü işadamı satın aldı.

18 yıldır yayında olan Realitatea TV, son yıllarda mali kriz içindeydi. İflastan bir türlü çıkamayan yayın kuruluşunun lisansı, son başvurusunda uzatılmadı. Böylece 30 Ekim itibarıyla Realitatea TV yayınları durdu.

Ancak patron Cozmin Guşa, 4 yıl önce kurduğu yedek kanal Realitatea Plus’u devreye soktu. Yayınlar aynı stüdyodan yeni kanalın adıyla sürecek. Ne var ki, yayınların geniş kitleye ulaşması vakit alacak. Halen yerel birkaç kablo şirketinin listesinde yer alan kanal için şirket yetkilileri UPC ve RCS ile görüşüyor.

PRO TV’NİN ANA FİRMASI SATILDI

Öte yandan Romanya’nın en çok seyredilen kanalı Pro TV’nin sahibi olan ana firma Central European Media Enterprises (CME), Çekya’nın en zengini olan Petr Kellner’e satıldı. Satın alım için 2,1 milyar euro ödeyen Kellner’in, Rusya ve Çin’le yakın ticari ilişkileri dikkat çekiyor. Ancak Kellner, ”Firmada sağlıklı ve iyi yönetilen bir sistem var. Değişiklik niyetimiz yok.” sözleriyle işleyişe karışmayacağını söyledi.

15,4 milyar euroluk mal varlığına sahip Petr Kellner, Forbes’te Avrupa’nın 73. zengini olarak yer alıyor.