Die Welt, Ankara’nın yurt dışı Gülenci operasyonlarını kaçırma olarak gördü

Türk hükümetinin yurt dışında 31 kişiyi kaçırdığını yazan Die Welt gazetesi, Türkiye’deki cezaevlerinde 23 kişinin şüpheli şekilde öldüğüne vurgu yaptı.

Alman gazetesi Die Welt, Hizmet hareketi mensuplarının yurt dışından hukuka aykırı şekilde Ankara’ya götürülmesini ‘kaçırılma’ olarak nitelendirdi. Gazetede, ”Erdoğan hükümetinin yurtdışında 31 kişiyi kaçırdığı iddia edildi” başlığıyla verilen haberde, İnsan Hakları Konseyi’nin düzenli olarak yayımladığı raporlara atıf yapılıyor.

2020 yılında Türkiye’nin Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin denetimine tabi tutulacağının belirtildiği haberde, Türkiye’den kaçmak zorunda kalan pek çok muhalif tarafından BM Genel Gözden Geçirme (UPR) mekanizmasına çok sayıda rapor ulaştırıldığı bilgisine yer veriliyor.

Haberde ayrıca 2016 yılından bu yana Erdoğan yönetimindeki Türk hükümetinin 31 kişiyi yurtdışından operasyonlarla kaçırdığı bilgisinin yanı sıra, İçişleri Bakanı’nın 100’e yakın kişinin getirildiğine dair açıklamasına da atıfta bulunuluyor.

HAPİSHANELERDE 23 ŞÜPHELİ ÖLÜM 

Türkiye’de işkence vakalarının arttığı hapishanlerde de bu dönemde 23 şüpheli ölümün tespit edildiği haberde belirtiliyor. Human Rights Defenders, Victim Laborers ve Victim Educators ile ortak sunulan raporda, hapishanelerdeki ağır şartlara ve bu sürede artan işkence vakalarına da işaret ediliyor. Şüpheli ölümlere ilişkin Türk makamları tarafından yapılan araştırmaların sonuçlarının açıklanmadığı, bazı durumlarda araştırma dahi yapılmadığı, yapılan araştırmaların da uluslararası standartların gereklerini yerine getirmediği ileri sürülüyor.

2015 yılına kıyasla Türkiye’ye ilişkin daha çok sivil toplum kuruluşu raporunun UPR mekanizmasına ulaştırıldığı ifade edilen haberde, SERA Vakfı tarafından verilen raporda, Erdoğan’ın uzun kolunun Avrupa’ya da ulaştığı, MİT’in 2016 yılında İsviçre’de Türk-İsviçreli bir işadamını kaçırmaya çalıştığını ancak bunun yerel makamlar tarafından engellendiği notuna yer veriliyor.