Boğaların kupaya yolculuğu

2017 yılında Polonya’da düzenlenen U21 Avrupa Şampiyonası’nı finalde Almanya’ya kaptıran İspanya için bu yılki turnuva daha bir anlamlıydı. Tarihinde 4 kez uzandığı kupaya 2 yıl önce mani olan Almanya engelini bu kez aşmak istiyordu.

İspanya’nın İtalya’da kupa ile sonlanan serüveni, 2017 yılının mart ayında Kuzey İrlanda maçı ile başladı. Gruptaki rakiplerine gözdağı verircesine maça asılan İspanya, güzel futbolunu bol golle süsledi. Oyarzabal’ın 2, Borja Mayoral’ın da hat-tricki ile Kuzey İrlanda karşısında 5-3 galip geldi. Akabindeki iki maçta ciddiyetini sürdüren La Fuente’nin öğrencileri, Slovakya ve İzlanda’yı da kolay geçti. Eleme gruplarında Kuzey İrlanda deplasmanında 2 puan bırakan İspanya, disiplinininden taviz vermedi. 10 maçın 9’unu kazanarak, en yakın rakibine 7 puan fark atmayı başardı.

Finaller için İtalya’ya gidildiğinde, turnuvanın en iddialı takımlarından birine sahip olan İspanya’nın rakipleri, ev sahibinin yanısıra, Türkiye’nin grubundan lider olarak çıkan Belçika ve play-off maçlarıyla turnuva trenini yakalayan Polonya idi.

İspanyai grubundaki ilk maçında, Fiorentina’nın 21’lik Chiesa’sı önderliğindeki İtalya’ya 3-1’lik skorla boyun eğdi.
İtalya yenilgisiyle başladı

İlk maçını 16 Haziranda ev sahibi İtalya’ya karşı oynayan ‘boğalar’ ilk dakikalarda 1-0 öne geçse de, Fiorentina’nın 21’lik Chiesa’sı önderliğindeki İtalya’ya 3-1’lik skorla boyun eğmek zorunda kaldı. Sonraki maçını Belçika ile oynayan İspanyollar, ilk maçtakı hezimeti unutturmak isteğiyle oynadı ve son dakikad Fornals’ın golüyle maçtan galip ayrıldı. Gruptaki diğer maçta Polonya Belçika’yı yeninde İspanya’nın umutları iyice yeşerdi.

İtalya’yı averajla geçti

22 Haziran’da kader maçına çıkan İspanya. profesyonel bir oyun ortaya koyduğu Polonya’ya karşı 5-0’lık farkı yakaladı. 1 gol averajıyla İspanya, sıralamada İtalya’nın önünde yer alarak yarı finalde Fransa’nın rakibi oldu. 27 Haziranda oynanan maçta ‘horozları’ 4-1 geçerek U21’de ardarda ikinci kez finale kalma başarısı gösterdi.

İspanya U21’in başarısında teknik direktör La Fuente’nin payı büyük.
Almanya’ya özel bilendiler

Finaldeki rakibin 2017 yılında kupayı kaybettikleri Almanya olması, İspanyol futbolcular için ayrı bir motivasyon oldu. Şampiyonanın sürpriz ekibi Romanya’yı eleyen Almanya da, hak ettiği finale bir kez daha çıkmıştı. 

Pazar akşamı oynanan maçta, Fabian ve Olmo’nun golleriyle maçın son anlarına rahat giren İspanya, rakibine geri dönüş şansı vermedi. Amiri’nin son dakikalarda attığı gol Almanya’nın umutlarını yeşertmedi. Kupayı 5. kez müzesine götüren İspanya, bu kupayı en çok kazanan iki ülkeden biri oldu.

Euro U21’in en iyi oyuncusu seçilen Fabian Ruiz, bu ödülü kazanan 6. İspanyol oldu. Son 5 turnuvada 4 kere altın oyuncu ödülü İspanyol oyunculara verilmişti.

İtalya’da şampiyon İspanya U21 takımı oldu