Seçim sonuçları Erdoğan için hezimet

Muhalefet cephesi adayı Ekrem İmamoğlu, dün tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde, rakibi Binali Yıldırım’ın önünde ipi göğüsledi. Seçimlerin yenilenmesi kararında Erdoğan’ın rolünü bilen Batı medyası, yenilginin faturasını Erdoğan’a kesti.

Alman Bild gazetesi, “Erdoğan için hezimet” başlığını attığı haberinde, Erdoğan’ın kader seçiminin büyük bir bozgunla sonuçlandığına vurgu yaptı.

Fransız Le Monde gazetesi, “Türkiye’nin en zengin ve en kalabalık kenti olan İstanbul’u kaybetmek, Erdoğan için büyük bir ciddi bir başarısızlık” yorumuna yer verdi.

Bir dönemin sonunun başlangıcı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sınırsız gücünün dökülmeye başladığı tespitini yapan İsviçre gazetesi Neue Zürcher Zeitung’a göre 23 Haziran tarihi, bir dönemin sonunun başlangıcına işaret ediyor. Gaazete şu yorumu yapıyor: “Erdoğan’ın gördüğü bu ilk gerçek ve büyük yenilgi, bir kırılma noktası oluşturuyor. Zira cumhurbaşkanı hala güçlü bir pozisyonda olsa da, devletin imkanları ve yargısına hükmetse de, medya tek bir itirazda bile bulunmasa da kendi otoriter hükümdarlığını artık ‘milli irade’ ile gerekçelendiremeyecektir. Her defasında kendiliğinden işleyen bu mekanizma, 23 Hazirandan itibaren çalışmıyor ve bu durum, uzun vadede gerçekten de Erdoğan döneminin sonunun başlangıcı olabilir.”

Erdoğan’ın elinde tehlikeli seçenekler kaldı

Fransız gazetesi Libération’un Türkiye muhabiri Jérémie Berlioux, ise seçim sonuçlarına dair yaptığı değerlendirmede, muhalefetle mücadelede Erdoğan’ın selinde tehlikeli seçenekler kaldığına vurgu yapıyor. Berlioux’un öngörüsü şöyle: ‘’İmamoğlu’nun rahatça çalışmasına izin verecek olursa, 2023’teki cumhurbaşkanlığı seçiminde onu ciddi bir rakip olarak karşısında bulabilir. İşini yapmasını engellemek için yoluna taş koyacak olursa, onu daha da mağdur pozisyona düşüreceği için, İmamoğlu’nun muhalefetin yeni kahramanı konumunu güçlendirecektir.”