Erdoğan’ın Ziyareti Öncesi; Öğretmen Kaçırma Şimdi de Moldova’da

15 Temmuz sonrasında başlayan ve yurtdışındaki eğitimcilerle işadamlarını hedef alan hukuksuz gözaltı ve baskılar Moldova’ya uzandı.  Sabah saatlerinde Moldova’da 6 eğitimci evlerinin önünden, çalıştıkları okullardan, bazıları da kapıları kırılarak evlerinden polis kimliği gösteren kişilerce gözaltına alındı. Bir eğitimci okulun eğitime başladığı saatlerde öğrencilerinin arasında götürülürken görüntülendi. Gözaltına alınan isimlerden bazıların Rıza D., Hasan K., Müjdat Ç., Hüseyin B. oldukları öğrenildi.  Bir Türkçe öğretmeni daha Hüseyin B. gibi çalıştığı okulda gözaltına alındı.
Çadır Lunga Okulu Oüdürü Feridun T.’nin eşi Galina T., alıkoyma olayını şöyle anlattı: ‘’Eşim sabah okula gitmeye hazırlanırken kapımızda bir gürültü duyduk. Kapıyı açınca 6 kişi içeri daldı. ‘’Kimsiniz, kimlik gösterin’’ dedim, ‘’Evrak göstermek zorunda değiliz. Başkanın adamlarıyız.’’ Dedi bir tanesi. Az sonra 4 polis geldi, eşimi götürdüler.’’

Moldova makamlarınca daha önce AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ülkeye Eylül Ekim ayları içinde resmi ziyaret yapacağı duyurulmuştu. Gözaltıların ziyaret öncesi yapılması dikkat çekerken, eğitimcilerinden büyük bir kısmının daha önce iltica başvurusunda bulunduğu bildirildi.
Hukuksuz gözaltıları yapan kişilerin ‘Şahısları Merkez Savcılığı’na götürüyoruz’ dediği belirtildi. Eğitimcilerin yakınları ise gözaltı yapılan isimlerin havalimanına götürüldüğünü ileri sürdü. Olaya ilişkin Moldova yönetimi tarafından şu ana kadar bir açıklama yapılmazken, gözaltı işlemleri sırasında eğitimcilerin ailelerine ve çocuklarına da kötü muamele ve fiziki müdahale yapıldığı gelen bilgiler arasında.
Moldova’da daha önce Orizont okullarının genel müdürü Turgay Şen, 31 Mart sabahı saat 05.30’da Bükreş’e gitmek için Kişinev havaalanında pasaport kontrolünde durdurulmuş ve gözaltı alınmıştı. Organize Suçlar Başsavcılığı’na götürülen Şen, önce istihbarat elemanlarına, ardından savcılara ifade vermek zorunda kalmıştı. Şen, başsavcılıkta yedi saat kaldıktan sonra, 10 gün yurt dışına çıkma yasağıyla serbest bırakılmıştı.

Erdoğan yönetimi, 15 Temmuzdan bu yana dünyanın 160 ülkesindeki eğitimcilere karşı kaçırma, yerel yönetimlerle anlaşarak, deport ve hukuksuz şekilde ülke dışına çıkarılması için faaliyet yürütüyor. En son Moğolistan’daki eğitimcilere yönelik MİT operasyonu dünyadan gelen tepkiler ve ülke yöneticilerinin demokratik tavrı ile durdurulmuştu.
ERDOĞAN’IN ZİYARET EDECEĞİ AÇIKLANMIŞTI
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip  Erdoğan’ın başkent Kişinev’i  Eylül-Ekim aylarında ziyaret edeceğiniMoldova Devlet Başkanı Igor Dodon açıklamıştı. Erdoğan yönetimi. Molodva’da Devlet Başkanlığı’nın binasının restorasyonunu üstlendiği duyurulmuştu.
Eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman da Eylül 2017’de yaptığı ziyaretinde Moldova Parlamento Başkanı Andria Candu ile görüşerek, hukuksuz bir şekilde Türk okullarının Maarif Vakfı’na devrini istemişti.