Romanya yargı reformunu durdurdu

AB Komisyonu Başkanı Juncker Romanya’nın tartışmalı yargı reformunu durdurduğunu açıkladı. Reform yolsuzlukla mücadeleye darbe vurduğu gerekçesiyle eleştiriliyordu.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve yardımcısı Frans Timmermans, Romanya Başbakanı Viorica Dancila ile Brüksel’de biraraya geldi. Salı günü gerçekleşen görüşmede, Romanya’nın yargı reformu masaya yatırıldı. Toplantı sonrası Juncker, Bükreş’in tartışmalı reformunu durdurduğu bilgisini basınla paylaştı. Juncker, bu karardan memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Romanya hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, AB yetkilileri ile, yolsuzlukla mücadelede atılacak adımlar konusunda yakın işbirliği içinde olunacağı kaydedildi.

Yargı reformu neden eleştiriliyor? 

Romanya’daki yargı reformuna yönelik eleştiriler, bu planın ülkede yargı sistemine müdahale ettiği ve yolsuzlukla mücadeleye de darbe anlamına geldiği tezleri üzerinde yoğunlaşıyor. Özelllikle yolsuzlukla mücadeleyi öngören yasanın gevşetilmesi tepkilere neden olmuştu. Birçok suçta zamanaşımı süresinin kısaltılması, rüşvet alanların belirli koşullarda cezasız kalması tepkilere neden oluyor. Ülkedeki muhalif kanat, yargı reformunu siyasetçilerin yolsuzluktan ceza almasının engellenmesine hizmet ettiği gerekçesiyle eleştiriyor.

Timmermans uyarmıştı

AB Komisyon Başkan Yardımcısı Timmermans Mayıs ayında Romanya’ya yargı reformu nedeniyle uyarıda bulunmuştu. Romanya’da iktidardaki Sosyal Demokrat Parti’nin Genel Başkanı Liviu Dragnea, hakkındaki yolsuzluk davasında en üst mahkemenin suçlu olduğuna karar vermesinin ardından cezaevine girmişti.

Hali hazırdaki Başbakan Dancila, cezaevindeki eski Dragnea’ya en yakın politikacılardan biri olarak nitelelendiriliyor ve yargı reformunun bu nedenle hayata geçirildiği ileri sürülüyor. Romanya’daki yargı reformu muhalefetteki siyasetçilerin yanı sıra, ülkede başta hakim ve savcılar olmak üzere geniş kitlelerce protesto edilmişti.

ROMANYA’NIN EN GÜÇLÜ SİYASİ LİDERİNE HAPİS ŞOKU