ROMANYA’DA UBER YASAKLANDI MI?

Romanya’da internet uygulaması üzerinden taksi hizmeti veren şirketlerin faaliyetleri, yasaklandı. Bükreşliler, perşembe sabahı taksi bulamadı. Ancak ulaştırma bakanı çıkan kararnamenin Uber gibi şirketleri kapsamadığını ileri sürdü.

Uber, Bolt ve Clever uygulamaları üzerinden verilen taksicilik hizmetlerinde dünden bu yana belirsizlik hakim. Taksicilerin bastırdığı acil kararname çarşamba günkü kabine toplantısında imzalandı. Perşembe günü yürürlüğe giren kararname, ruhsatsız taksicilerle mücadeleyi kapsayan bir dizi önlemleri barındırıyor.

Kararnameye göre, yolcu taşırken yakalanan sürücülere 1000 leyden 5 bin leye kadar para cezası uygulanacak, araca 6 aya kadar el konulabilecek.

Bu tedbirler karşısında perşembe sabahı uygulama üzerinden taksi hizmeti verenler servise çıkmadı. Bu sistemi kullanan yolcular uzun süre müsait araç aradı.

BAKAN CUC: YASAK ONLARI KAPSAMIYOR

Ancal Ulaştırma Bakanı Razvan Cuc, kararnamenin Uber ve benzeri firmaları kapsamadığını ileri sürdü. Gelecek hafta bu kesimin temsilcileriyle toplantı yapacağını kaydeden Bakan Cuc, ”Biz kaçak taksiciliği önlemek için kararname çıkardık. Uber gibi uygulama kullananların ödediği para kayda giriyor. Bu kaçakçılık sayılmaz.” ifadelerini kullandı.

Bakanın açıklamalarından sonra gözler, gelecek hafta yapılacak toplantıya çevrildi. Ancak ceza yemekten çekinen Uber sürücülerinin, durum netleşene kadar servise çıkmakta ihtiyat edeceği öngörülüyor.

Nitekim, Bükreş’te uygulamadan Uber aracı çağıran bir vatandaş, gelen aracı polise bildirdi. Digi 24’ün haberine göre, polis bu araca 1000 ley ceza kesti.

Romanya’da 2,5 milyon kişi, Uber, Bolt ve Clever uygulamalarını kullanıyor.

BÜKREŞ’TE TAKSİCİLER UBER’İ PROTESTO ETTİ