SEÇİMİN İPTALİ DİKTATÖRYAL BİR KARAR

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) cumhuriyet tarihinde bir ilke imza atarak Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı çıktığı seçimleri iptal etti. İptal kararını Romanya kamuoyuna duyuran bir site karar için ‘seçim darbesi’ yorumunu yaparken, bir haber kanalı ‘diktatöryal bir karar’ nitelemesi yaptı.

Dün akşam saatlerinde gelen iptal haberini Romanya kamuoyuna ilk duyuran Ziare.com portalı oldu. Gelişmeyi ‘seçim darbesi’ olarak niteleyen gazete, ”Erdoğan’ın partisinin kaybettiği seçim iptal edildi, yeniden oylama yapılacak.” başlığını kullandı. İptal kararında Erdoğan faktörüne işaret edilen haberin detayında, cumhurbaşkanının seçimin yenilenmesine dair ısrarlı açıklamalarının kronolojisine yer verildi.

Digi 24 TV ise, YSK kararını ‘diktatöryal’ olarak niteledi. Kararın halkta büyük bir öfke ve isyana neden olduğunu belirtti.

Ülkenin en çok okunan gazetesi Adevarul, YSK kararı için, ”Erdoğan’ın tehditleri hedefine ulaştı.” yorumunu yaptı. Ştiri pe surse adlı haber sitesi de, ”Erdoğan başardı!” başlığıyla Erdoğan’ın karardaki rolüne işaret etti.

YSK’nın kararını Mediafax haber ajansı, ‘tartışmalı’ olarak nitelerken, araştırmacı gazetecilik sitesi G4media ise, seçimlerin yenileneceği İstanbul’un Erdoğan için ‘anahtar şehir’ konumunda olduğuna vurgu yaptı. Sonraki gelişmeleri haberleştiren G4media sitesi, muhalefetin YSK kararı için ‘katıksız diktatörlük’ dediğini kaydetti.

‘Seçim, krizi tetikleyebilir’

YSK’nın İstanbul için aldığı kararı, New York Times gazetesi, ‘muhalefet için aksaklık’ olarak değerlendirdi. Gazetenin İstanbul büro şefi Carlotta Gall, kararın ”toplumsal huzursuzluk” ve ”yeni bir ekonomik kriz” ihtimali oluşturduğunu yazdı.

The Economist dergisinin İstanbul muhabiri Piotr Zelawski de Twitter hesabından yaptığı yorumda, ”Türkiye, yeni bir siyasi krize hazırlanıyor.” ifadesini kullandı.

‘AKP İÇİN RİSKLİ BİR STRATEJİ’

BBC’nin Türkiye muhabiri Mark Lowen, Twitter üzerinden ”Belki de kaçınılmaz olan oldu Türkiye’nin seçim kurulu AKP’nin İstanbul için itirazını kabul etti (…) Erdoğan memleketinin elden gitmesine izin vermeyecekti.” yorumunda bulundu. Lowen sözlerine, ”AKP için bu çok riskli bir strateji. Ekrem İmamoğlu çok popüler, CHP’nin ötesine ulaşabiliyor ve son bir aydır bir belediye başkanı gibi göründü ve davrandı. AKP’nin kendisi de bölündü – bazıları gerçekten kazandıklarına inanıyor, diğerleri ise kaybettiklerini biliyor ve bu partiyi bölebilir.” diye devam etti.

‘SEÇİMLE İKTİDARIN DEĞİŞECEĞİNE GÜVEN KALMADI’

İstanbul’daki seçimin yenilenmesi kararına AB cephesinden ilk tepki Türkiye raportörü Kati Piri’den geldi. Piri, ”Türkiye’de seçimle iktidarın değişeceğine güven kalmamıştır.” Değerlendirmesinde bulundu. Avrupa Birliği’nin (AB) yasama organı olan Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye raportörü Kati Piri, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: “Erdoğan yenilgiyi kabul etmiyor ve halkın iradesine karşı çıkıyor. AKP İstanbul seçimlerini yenilemesi için YSK’ye baskı yaptı. Bu, Türkiye’de seçimler yoluyla iktidarın demokratik değişiminin güvenilirliğinin sonu demek.”

YSK’nın yenilenmesine hükmettiği İstanbul Belediye Başkanlığı seçimleri, 23 Haziran’da gerçekleştirilecek.