KUZEY MAKEDONYA’NIN 6. CUMHURBAŞKANI STEVO PENDAROVSKİ

Kuzey Makedonya’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu, NATO koordinatörü Stevo Pendarovksi’nin zaferiyle sonuçlandı.

Bağımsızlığını ilan ettiğinden bu yana Makedonya vatandaşları 6. cumhurbaşkanını seçmek için bugün sandık başına gitti. 21 Nisan’da yapılan ilk turu önde bitiren Stevo Pendarovski, ikinci turda ipi göğüsledi. İktidardaki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) tarafından desteklenen NATO koordinatörü Pendarovski, oyların yüzde 51,83’ünü aldı. Rakini Gordana Davkova’nın oyu ise yüzde 44,61’de kaldı. Katılımın yüzde 46,64 olarak gerçekleştiği seçimlerde oyların yüzde 3,56’sı geçersiz sayıldı.

ZAFERİ BAŞBAKAN ZAEV’LE KUTLADI

Seçimi kazanan Stevo Pendarovski, zaferi Başbakan Zaevle birlikte kutladı. Kürsüde el ele tutuşarak poz veren Pendarovski, umut dolu mesajlar verdi. Başarının, birliğin zaferi olduğuna vurgu yapan Pendarovski, dürüst ve adil çalışacağı sözünü verdi. Pendarovski şu mesajı verdi: ”Utanmayacağınız bir cumhurbaşkanı olacağım. Birlikte hepimizin gurur duyacağı, geleceği Avrupa’da olan bir ülke kuracağız. Birlik içinde ve sorumlu bir şekilde ileri yürüyeceğiz.”

Pendarovski ilk turda oyların yüzde 42,81’ini almıştı. Mevcut cumhurbaşkanı Gyorge İvanov’on görev süresi 12 Mayıs’ta sona erecek.

UKRAYNA VE KUZEY MAKEDONYA CUMHURBAŞKANINI SEÇİYOR