UKRAYNA VE KUZEY MAKEDONYA CUMHURBAŞKANINI SEÇİYOR

Geleceğini Batı’da aramanın bedellerini sorgulayan iki ülke, Ukrayna ve Kuzey Makedonya yeni devlet başkanlarını seçmek üzere bugün sandığa gidiyor.

Her iki ülkede de devlet başkanlığı görevi sembolik bir anlam taşıyor. Ancak bu seçimler iki ülke için de geleceğe dönük tercihlerini görmek açısından büyük önem taşıyor.

Ukrayna’da devlet başkanlığı seçiminin ikinci turu yapılıyor. Üç hafta önce gerçekleştirilen ilk turdan mevcut devlet başkanı Petro Poroşenko ile komedyen Vladimir Zelenskiy başarıyla çıkmıştı. Kamuoyu yoklamaları, sürpriz aday Zelenskiy’i favori gösteriyor. Siyasi deneyimi olmayan şovmen Zelenskiy’nin oyunun yüzde 70’lere kadar ulaşabileceğini öngörüyor.

KUZEY MAKEDONYA’DA NATO KOORDİNATÖRÜ FAVORİ

NATO’ya üyelikte Yunanistan vetosu yüzünden yakın geçmişte adını değiştiren Kuzey Makedonya’da, ülkenin NATO koordinatörü Stevi Pendarovski, en güçlü aday olarak gözüküyor. Pendarovski, hükümetteki partiyle birlikte 31 siyasi oluşumun desteğini almış durumda. Pendarovski, kendisi gibi akademisyen olan iki rakibiyle yarışıyor. Ana muhalefet partisinin desteklediği Gordanya Silyanovska ile Arnavut azınlığın adayı Blerim Reka, Pendarovski’yi zorlayacak isimler olacak. Adaylardan biri yüzde 50’yi aşarsa, Kuzey Makedonya’nın 6. cumhurbaşkanı olacak. Aksi durumda, ilk iki sırayı alan adaylar 15 gün sonraki ikinci tura kalacak.