GELECEĞİN BİLİŞİMCİLERİ BÜKREŞ’TEKİ DÜNYA FİNALLERİNDE

Teknolojiye meraklı öğrencilerin çalışma ve buluşlarını yarıştırdığı Infomatrix proje yarışması Romanya’da başladı. Bu yıl 17. kez düzenlenen yarışmada, 29 ülkeden 498 öğrenci ter dökecek. Kategorisinde sıralamaya girenler, salı günü düzenlenecek törende ödüllerini alacak.

Bükreş’te Uluslararası Bükreş Koleji’nin ev sahipliğini üstlendiği yarışma, dünya finalleri özelliği taşıyor. Bölgesel yarışmalarda tur atlayan projeler, Bükreş’teki finallerde görücüye çıkıyor.

Projelerini açtıkları standlarda sergileyen öğrenciler, konukların ve juri üyelerinin beğenisini kazanmaya çalışıyor. Projeler arasında, gelişmiş üç boyutlu yazıcı, atıkları türüne göre sınıflandırıp çöp kutusuna atan mekanizma, güvenli sürüş için şöförün dikkatini izleyen uygulama, su tüketimini düzenleyen sensör, bisiklet kullanıcıları için harita uygulaması, yangın söndürme simulasyonu, yüz hareketlerinden muhatabın duygularını tespit eden uygulama, mail güvenliğini artıran program gibi, günlük hayatı kolaylaştıran ya da insanların ihtiyaçlarına cevap veren çalışmalar dikkati çekiyor.

Meksika büyükelçisi Robles, yarışmaya katılan öğrencilerle sahnede fotoğraf çektirdi.
YARIŞMACILAR GELECEKTE İNSANLIĞA HİZMET EDECEK

Yarışma, 6 ülkenin diplomatik misyon temsilcileri ve Romen yetkililerin katıldığı açılış töreniyle başladı. Yarışmacıların ülke bayraklarıyla yaptığı geçit resmi alkış topladı. Büyükelçiler, yarışmaya gelen öğrencileriyle sahnede fotoğraf çektirdi. Organizasyona ikinci kez katıldığını hatırlatan Meksika Büyükelçisi, José Guillermo Ordorica Robles, bu yarışmaya katılan öğrencilerin insanlığa hizmet edeceğini söyledi. Tayland büyükelçisi Komgrit Varakamin, dünya barışı ve güvenliği için teknolojinin gerekli olduğuna vurgu yaptı.

JÜRİ HEYETİ DEĞERLENDİRECEK

Yarışmacılar, iki gün boyunca projelerini jüri heyeti önünde savunacak. Jüri üyeleri puan verirken, projenin özgünlüğü, günlük hayatta kullanılabilirliği gibi ölçüleri eas alıyor. Değerlendirme sonunda donanım kontrolü, programlama, bilgisayarda sanat ve kısa film kategorilerinde dereceye girenler, salı günkü törende ödüllerini alacak.

KISA FİLMİN KONUSU AYRIMCILIK

Öğrencilerin son yıllarda ilgi gösterdiği alanlardan biri de kısa film yarışmaları. Kendi imkanlarıyla hazırladıkları en fazla 4 dakika süren filmlerde öğrenciler, bu yıl ayrımcılık konusunu işledi. Kısa film kategorisiyle öğrencilerin, sosyal konularda bilinç kazanması amaçlanıyor.

ROBOT YARIŞLARI HEYECAN DOLU

Robot yarışları, infomatrix yarışlarının en heyecan verici bölümünü oluşturuyor. Ortaokul düzeyindeki öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği robot yarışlarında çizgi takibi, sumo güreşi kategoriler yer alıyor. Sumo güreşçisi robotlar, rakibini minder dışına atmaya çalışıyor. Çizgi takibi dalında ise, bol virajlı ve engebeli güzergahı en erken tamamlayan robot kazanmış sayılıyor.

Geçen yıl eklenen dron yarışında ise, en iyi zamanla parkuru tamamlayan araç birinci oluyor.

Farklı ülkelerden yüzlerce ortaokul ve lise öğrencisini buluşturan infomatrix yarışması, çeşitli etkinlikleri de içinde barındırıyor. Mini futbol turnuvası ve şehir gezisi ile yarışmacılar stres atacak. Yarışma, salı günü düzenlenecek ödül töreni ile sona erecek.