KIZLARIMI VE OĞULLARIMI ARAMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİM

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 730’uncu haftasında gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın faillerinin yargılanmasını istedi.

Cumartesi Anneleri, zorla kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için 730. kez bir araya geldi. Buluşma mekanları olan Galatasaray Meydanı’nda toplanmalarına izin verilmeyen grubun bu haftaki eylemi de İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde polis ablukasında gerçekleştirildi.

Cumartesi Anneleri bu haftaki eylemde 21 Mart 1995 yılında gözaltına alındıktan sonra cenazesi Kimsesizler Mezarlığı’nda bulunan Hasan Ocak’ın akıbetini sorarak adalet talebinde bulundu.

Eylemde basın bildirisini gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun okudu. ”İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde gözaltında tutulan iki kişi, Hasan’ı şubede gördüklerini söyledi. İki kişi de Hasan Ocak’ın ismini emniyetteki parmak izi listesinde gördüklerini açıkladı. Nevruz nedeniyle gözaltında tutulan ve kendisi de kayıp yakını olan bir tanık ise şubedeyken bir hareketlilik olduğunu ve polislerin ‘Hasan Ocak getirildi’ diye aralarında konuştuklarını duyduğunu söyledi.” diye konuştu.

MEÇHUL KİŞİ OLARAK KİMSESİZLER MEZARLIĞI’NA DEFNEDİLMİŞ

Resmi evraklarda, Hasan Ocak’ın gözaltında olmadığı, hiç gözaltına alınmadığı, suçlu olarak aranmadığı kaydının yer aldığını hatırlatan Tosun şöyle konuştu: ”Tüm engellemelere karşın, 58 günlük ısrarlı bir arayışın sonunda ailesi Hasan’ın ağır işkence izleri taşıyan bedenine ‘meçhul kişi’ olarak defnedildiği Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı’nda ulaştı. Dönemin İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Algan Hacaloğlu yaptığı araştırmalara dayanarak ‘Ocak’ı konuşturmak için gözaltına aldılar ve orada uyguladıkları işkence ve darptan sonra öldürülmüş halde Beykoz’a attılar’ dedi. Ayrıca Hacaloğlu, Devletin Hasan Ocak’ın ölümünde sorumluluğu olduğunu, Devletin bazı unsurlarının Ocak’ın nasıl öldürüldüğünü ve kimin öldürdüğünü bildiğini söyledi.”

24 yıldır adalet talebinde bulunduğunu dile getiren Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak ise, “Burada kaybedilenlerin hepsi benim çocuklarımdır. Kayıplarımızı ve Galatasaray Meydanı’nı istiyoruz. Kayıp kızlarımı ve oğullarımı aramaktan vazgeçmeyeceğim.” sözleriyle kararlılığını dile getirdi.

YAKINLARININ AKIBETİNİ SORAN CUMARTESİ ANNELERİ: ÖLENE KADAR ELLERİMİZ YAKANIZDA!