KESİN BİLGİ YAZIN BİR KENARA: ANTARTİKA’YA KAÇACAK

Yorum | Levent Kenez

Havuzun yalak haberlerinden en çok Varank’ın yaptırdıklarını seviyorum. Kendisi zaten yeteri kadar karikatür, bir de üzerine metin döşedikleri zaman hele bir de videosu varsa gel beni tıkla der.

Son hadise şu; Antartika’ya bir bilim ekibi göndermişiz. Gönderdik derken içerisinde yabancıların da olduğu bilim insanları Şili’ye gitmiş oradan da bir gemiye yerleşerek Antartika’ya varacaklar, bilimsel çalışma yapacaklar. Orada bir bilim üssü kurmanın altyapı çalışmalarını yapacaklarmış. Yaklaşık 100 tane üs zaten orada varmış biraz araştırınca hemen karşınıza çıkıyor. Epey geç kalmışız. Ama dünya ile farkı kapatma adına önemli bir girişim tabii. Desteklenmeli.

Ekibe daha sonra tekrar döneceğiz. Şimdi Varank’la devam edelim. Varank, Ay’a adam yollamış havalarında ekibi arıyor,  zannedersin uzay üssünden uzay üssüne bağlantı. Önce “merhabalar nasıl gidiyor arabalar” fasılları. Teknoloji bakanı ya geminin seyrüseferi ile de çok ilgili. Konuşurken sıkıntıdan sandalyeyi sallıyor duruyor ama kaydın bitmesi lazım.

Şimdi teknoloji bakanının bilim ekibine ne demesini beklersiniz bilemem ama bizim Varank, Cumhurbaşkanı’nın selamını söylüyor. Erdoğan’ın haberi bile yoktur. Gemi denince onun aklına tek bir şey gelir. Neyse, ülke normal olsa çok da göze batmaz hatta hoş bile olur ama Varank hızını alamıyor, Hanımefendinin de selamını söylüyor. Bilim insanları için Hanımefendi zahmet edip bir tweet atmış onu söylüyor. Belli ki bunlar attırmış tweeti. Trollerin sorumlusu olarak twitter şifresi bile Varank’ta olabilir. Yine neyse. Varank’ın selamları iletirkenki ses tonunun ve yüzündeki mutluluğun daha önce trollerle ilgili başka bir hanedan üyesi ile yapmış olduğu konuşmadaki yalakalık frekansında olduğunu söyleyeyim siz videoyu izlemeseniz de anlarsınız.

Ve havuz bu kadar Antartika’ya üs kuruyoruz, orada bizde hak iddia edeceğiz, dünya devleri arasında giriyoruz, bilimde çağ açıyoruz gibi sunulan projeyi nasıl haberleştiriyor: Bakan Varank Antartika’ya Başkan’ın selamlarını iletti.  Geçmiş olsun.

Bilim ekibinin başındaki bilimkadının da selamları alırken ki mutluluğu, ‘Allah razı olsun’lar, ‘hanımefendi’ler, ‘bize çok moral oluyor’lar gerçekten görülmeye değer. Asırlardır özlemi çekilen Allah diyen bilim insanlarının yetişmiş olmasının ayrı bir gururunu iliklerinize kadar hissediyorsunuz.

Şimdi projemize gelelim. Gidilen yer Antartika, gemiye bindin mi gidiyorsun işte neyini abartıyorsun. Ben yazarken önceki cümlenin sonuna kendimi tutamayıp 3 harfli anlamsız bir şeyler eklemişim sonradan sildim. 72 millet üs kurmuş zaten. En önemli ayrıntı da şu ekip oraya 3.kez gidiyor. Yani ilk kez falan da değil.

Şimdi 3. kez Antartika’ya giden bu ekibi nasıl uğurlamışız ona bakalım. 1 Şubat 2019 tarihinde Atatürk Havalimanı VIP salonunda İstanbul Valisi, Belediye Başkanı ve İTÜ’nün rektör yardımcısı dahil bütün protokol uğurluyor. Asker uğurlamalarını andıran görüntülerle ekip yola çıkıyor. Bakın yola çıkmadan önce bilim insanı ve ekibin lideri Doç. Dr. Burcu Özsoy ne diyor: “Bu sefer 40 gün sürecek. Geçici üs yerleşkemizi kuracağız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bilime çok önem veriyor ve bilimi destekliyor. İnşallah 2023 gibi bu hedefe ulaşma niyetindeyiz”

Ya yemeyin bizi Allah aşkına, senin bilimi destekleyen adamın tezgahta domates, biber satıyor. Mermi fiyatından açıyor kapıyı. Elinde çay, keten torba işportacılık yapıyor. Ülkede kafası çalışan bilim insanı bırakmadı. Ya hapisteler, ya sürgündeler. Kalanlar da malum. Bir gün deney yapılırken bir üniversite havaya uçacak Allah muhafaza, Hababam Sınıfı gerçek oldu diye okuyacağız.

Bir kere eğitim oranı yükselince bizim oy oranları düşüyor diyen bir zihniyet var karşımızda ancak şovunu yapar, bastırır parayı havasını atar ama asla yapamaz.

Varank’la bitirelim. Erdoğan’ın ilk günlerde çaycısı, sonra iPad’in taşıyıcısı, sonra sonra silahların nereye gideceğinin takipçisi, böcek avcısı diyor ki ‘seneye inşallah kendi gemimizle gideriz’.  Allah söyletiyor. Kendi gemimiz dediği psikopat Burak’ın mı, darbe habercisi istihbaratçı eniştenin mi yoksa Einstein lakaplı Bilal’in mi bilmem ama inşallah kendi geminizle seneye gitmek nasip olur. Dünyada başka bir ülkeye gidemeyeceğiniz için giden ekibin hazır oradayken kupon arazi bakmasını da tembihlemeyi ihmal etmeyin ki siz zaten orasını düşünmüşsüzdür.

(TR724)