TÜRKİYE’DE AVUKATLAR TEHLİKE ALTINDA

24 Ocak günü, uluslararası avukat birlikleri (EDL, ELDH, IAPL) tarafından “Uluslararası Tehlike Altındaki Avukatlar Günü” olarak kabul ediliyor ve her yıl belirli bir ülkede tehlike altındaki avukatların durumuna dikkat çekiliyor.

BBC’nin haberine göre, Avrupa Demokrat Avukatlar Birliği (AED), Dünyada İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Avrupalı Avukatlar Birliği (ELDH) ile Avrupa Barosu İnsan Hakları Enstitüsü (İDHAE), bu yılki Tehlikedeki Avukatlar Günü’nü Türkiye’deki avukatlara ithaf etti. Bu yıl, 6 sene aradan sonra ikinci kez Türkiye işaret edildi ve avukatlar üzerindeki baskıya dikkat çekildi.

24 Ocak 1977’de Madrid’de “Atocha Katliamı” diye anılan 4 işçi avukatının katledilmesi nedeniyle, her 24 Ocak’ta anma düzenleniyor ve avukatların zorda olduğu ülkelere dikkat çekilmeye çalışılıyor. O gün “Tehlikedeki Avukatlar Günü” diye adlandırılıyor. Avrupa Demokrat Avukatlar Birliği (AED) ve Dünyada İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Avrupalı Avukatlar Birliği (ELDH) ile Avrupa Barosu İnsan Hakları Enstitüsü (İDHAE) tarafından bu seneki “24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü” Türkiye’deki avukatlara ithaf edildi.

TUTUKLU AVUKATLAR AÇLIK GREVİNE BAŞLIYOR

Tahliye edildikten sonra yeniden tutuklanan ve bir yılı aşkın süredir cezaevinde tutulan HHB ve ÇHD’li 5 avukat da “Hukuksuzluğa dikkat çekmek için” yarın açlık grevine başlayacak.

Aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) avukatlarının bulunduğu 17 avukat, 14 Eylül 2018’de çıkarıldıkları ilk duruşmada tahliye edilmişti. Avukatlar, bir gün sonra yeniden tutuklanmıştı.