AFGANİSTAN’DAKİ İKİ HİZMET OKULUNA GECE YARISI MAARİF BASKINI.. GÖZALTI VE YARALILAR VAR

Mezarı Şerif’teki Afgan-Türk Kız ve Erkek Liselerine gece saat 02.30’da onlarca polisle baskın düzenlendi. Öğretmenler ve çalışanlar gözaltına alındı.

Erdoğan rejiminin gaspçı Maarif Vakfı yetkililerinin yönlendirmesiyle Mezarı Şerif’teki Afgan-Türk Kız ve Erkek Liselerine gece saat 02.30’de onlarca polisle baskın düzenlendi. Öğretmenler ve çalışanlar gözaltına alındı.

Yatılı öğrencileri dehşete düşüren baskında okulun tüm çalışanları gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre Afgan güçleri, okulun etrafını kuşattı ve onlarca polis gece yarısı saat 02:30 gibi okulun kapısını kırarak içeri girdi.

Okuluna Sahip çıkan öğretmen ve öğrenciler kelepçelenerek gözaltına alındı

Erkek lisesindeki bütün koridorlara konuşlanan polis, kız lisesinde yatılı olarak kalan kızların bağrışları üzerine geri çekilip okulun etrafını kuşatıp çalışanları gözaltına aldı. Okulun Maarif’e devrine karşı nöbet tutan öğretmen ve veliler kelepçelendi.

Okulun Afgan çalışanları kelepçelenirken, Türkiyeli öğretmenler ise kelepçesiz olarak gözaltına alındı ve polis merkezine götürüldü.

Koridorda minik eller duada

DAHA ÖNCE  FARKLI İLLERDEKİ OKULLAR BASILMIŞTI

Afganistan’da daha önce Şibirgan ve Herat’taki okullar aynı şekilde basılmış ve ardından Maarif Vakfı’na devredilmişti. Ancak gündüz saatinde yapılan baskın özellikle veliler tarafından büyük tepki görünce bu kez baskının gece yarısı yapıldığı öğrenildi.

Şu an okulda görevli Afgan ve Türkiyeli eğitimcilerin polis merkezinde tutulduğu belirtiliyor. Geçen yılki baskın hamlesi, direniş nedeniyle sonuçsuz kalmıştı.

MAARİF VAKFI’NIN AFGANİSTAN’DA İLK İŞİ MADALYALARI YAKMAK OLDU, GETİRİLEN ÖĞRETMENLER DE KAÇTI

Bu arada daha önce Afganistan’da Hizmet Hareketi’ne ait okulları devralan Maarif Vakfı yetkililerinin öğrencilerin madalyalarını yaktığı öğrenildi. 3 bin 600 dolar maaşla getirilen öğretmenler de Afganistan’dan kaçtı.

Şibirgan Afgan-Türk okullarındaki öğrencilerin ulusal ve uluslararası bilim olimpiyatlarında kazandıkları madalya ve sertifikaların okulları devralan Maarif Vakfı yöneticileri tarafından yakıldığı öğrenildi.

OKULUN BAŞARILARLA DOLU TARİHİ YOK EDİLDİ

1995 yılında eğitim-öğretime başlayan Afgan-Türk okulları son dönemlerde Türkiye baskısı nedeniyle zor günler geçirirken, önceki aylarda okullar Türkiye Maarif Vakfı’na devredilmişti.

3 BİN 600 DOLAR MAAŞLA GETİRİLEN ÖĞRETMENLER KAÇTI

Madalyaların ve sertifikaların yakılması yerel Afgan medyasına da yansırken, Maarif Vakfı’nın devraldığı okullardaki eğitimin de durma noktasına geldiği belirtiliyor.

Şibirgan Afgan Türk Erkek Lisesi, Şibirgan Fazilet Vehap Kız Lisesi, Herat Afgan Türk Erkek Lisesi’ni devralan Maarif Vakfı’nın Türkiye’den getirdikleri öğretmenlerin kaçtığı belirtiliyor.

3 bin 600 dolar maaş vaadiyle getirilen öğretmenlerin bir süre sonra dövizdeki artış gerekçe gösterilerek, maaşlarının 500 dolara düşürüldüğü, bunun üzerine öğretmenlerin çoğunun ülkeyi terk ettikleri öğrenildi.

Herat AfganT-ürk Erkek Lisesi’nde şu an sadece Türkiye’den gönderilen bir yönetici, muhasebeci ve tek Türkçe öğretmenini olduğu, bunun dışında hiçbir öğretmenin bulunmadığı, okulda eğitime ara verildiği ifade ediliyor.

İNGİLİZCE BİLMEYEN ÖĞRETMENLER

Getirilen öğretmenlerle öğrenciler arasında sorunların baş gösterdiği bunun sebebinin ise Maarif Vakfı’nın öğretmenlerinin İngilizce bilmemesi olduğu ifade ediliyor.

Öğretmen ve yöneticilerin Afganistan müfredatını yerel dili bilmemeleri nedeniyle anlamadıkları bu nedenle eğitimin neredeyse durduğu da gelen bilgiler arasında.

Derslerin çoğu boş geçirilerek ilk dönemin bitirildiği şu an dönem arasında Türkiye’ye dönen öğretmenlerin pek çoğunun da tekrar dönmeyeceklerini bildirdikleri öğrenildi.

120 ÖĞRETMEN VAAD ETMİŞLERDİ

Maarif Vakfı, Afganistan’daki okulları devralmak için Afgan yönetimine 120 öğretmen getireceğini, bu öğretmenlerin hepsinin yüksek lisans ve doktoralı olacağını, eğitimin eskisinden kaliteli olacağını vadetmişti. Ancak 3 bin 600 dolarlık ilk maaş teklifine rağmen bu vaatler tutulamadı.

Bu öğretmenler el konulan okullara dağıtılırken, ülkenin zor şartları karşısında ilk etapta geri dönenler olduğu, ardından maaşların 500/600 dolar bandına düşürülmesiyle öğretmenlerin yarıdan fazlasının gittiği belirtiliyor.

OKULUN CAMINA ÖĞRETMEN İLANI ASILDI

Türkiye’den öğretmen getiremeyen Maarif Vakfı’nın okulların camına “öğretmen aranıyor” ilanı asılırken, ilginç bir yönteme de başvuruldu. Geçmiş yıllarda aynı okullardan mezun olmuş öğrencilerle temasa geçilerek öğretmen yapmaya çalışılıyor.

SORULARI ÜST SINIF ÖĞRENCİLERİNE HAZIRLATTILAR

Okullarda yaşanan bir diğer skandal ise yarı yıl bitirme sınavlarında soruların hazırlanmasında oldu. Özellikle İngilizce soruları hazırlayamayan Maarif Vakfı öğretmenlerinin, soruları 11’inci ve 12’nci sınıf öğrencilerine hazırlattığı gelen bilgiler arasında.  

Afgan Türk Kız Lisesi Öğrencisi Tahmine Payende Ülke Birincisi Oldu: Okuluma Dokunmayın

Afgan Yazar Ülke Birincisi Tahmine’yi Yazdı: Kızların Canlı Canlı Kuyulara Atıldığı Ülkeye Bir Müjde!