100. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNDE ROMANYA’YA DEV KATEDRAL

Açılışa katılmak isteyenler sabahın erken saatlerinden itibaren ketadralin bahçesinde toplandı.

Bükreş’te tahsisat yetersiziliği yüzünden yıllar boyu sürüncemede kalan katedral inşaatı, Romanya’nın 100. kuruluş yılı etkinliklerine yetişti. Dev katedral bu sabah düzenlenen ayinle hizmete girdi.

Dev katedralin açılışı Romanya’nın kuruluşunun 100. yılı kutlamalarına denk getirildi. Açılış ayinine Fener Rum Patriği Bartholomeo’nun yanı sıra, komşu ülkelerden çok sayıda din adamı katıldı. Sabah gerçekleştirilen kutsama töreni için katedralin içine 2 bin davetli alındı. Ülkenin dört bir yanından gelen 30 bine yakın kişi, katedral bahçesinde kurulan dev ekranlardan ayini izledi.

Cumhurbaşkanı İohannis, Romanya Patriği Daniel (sağda) ve Fener Rum Patriği Bartholomeo’yu makamında kabul etti.

BARTHOLOMEO COTROCENİ’DE

Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, Brüksel’deki Brexit oylaması nedeniyle açılış törenine katılamadı. İohannis, Romanya Patriği Daniel ve Fener Rum Partiği Bartholomeo’yu dün Cotroceni Sarayı’nda ağırladı. Açılış töreninde Başbakan Viorica Dancila’nın yanı sıra çok sayıda siyasetçi hazır bulundu.

ÇAVUŞESKU’NUN SARAYI’NDAN 34 METRE YÜKSEK

120 metre yüksekliğindeki dev katedral, Çavuşesku Sarayı ile aynı yerleşke içinde bulunuyor. Katedral, parlamento binası olarak kullanılan Saray’dan 34 metre daha yüksek. İnşaata harcanan 110 milyon euronun yüzde 75’i kamu bütçesinden karşılandı. Katedralde ayin saatlerini duyurmak için kullanılan çan 25 ton ağırlığında ve sesi 15 kilometre öteden duyulabiliyor.

Katedralin iç süslemeleri Bizans mimarisini andırıyor.