Polis, kısıtlamaya uymayıp kilisede toplananları affetti

Köstence polisi, karantina kısıtlamaları çerçevesinde uygulanan gece sokağa çıkma yasağına rağmen, yeni yıl gecesi bölge papazının davetiyle katedralde toplanıp dua edenleri uyarmakla yetindi.

Koronavirüs salgını nedeniyle ibadethanelere getirilen kısıtlamalar, dindar kesimi rahatsız ediyor. Romanya’da patrikhane ve hükümet bu konuda sık sık karşı karşıya geliyor. Bunlardan sonuncusu Köstence’de yeni yıl gecesi yaşandı. Bölge papazı Teodosie, yeni yıl duası yapılacağını duyurdu. Gece yarısı 100 kadar dindar, merkezi katedralde toplandı.

Dua sırasında 10 kadar jandarma katedral önüne geldi. Kalabalığa müdahale etmeyen güvenlik güçleri, uyarıyla yetindi. Köstence Polisi, yaptığı açıklamada polemikten kaçınan ifadeler kullandı. Yazılı açıklamada, ”Amacımızın yaptırım uygulamak değil, yürürlükteki yasal normlara uymazlarsa insanların maruz kaldıkları risklerden haberdar olmaları olduğunu hatırlatırız. Orada bulunanlar sözlü olarak uyarıldı, polis onlara sorumlu bir davranış sergilemeleri gerektiğini hatırlattı.” denildi.

Romenler, Avrupa’nın en dindar toplumlarından biri. Salgın nedeniyle kiliselerin kapalı kalması ve dindarların çok önem verdiği hac (pelerinaj) organizasyonlarının iptali kilise ile hükümetin arasını açtı.

Siyasi analistler, aralık başındaki seçimlerde oy kaybı yaşayan hükümetin, halkla ters düşmemeye özen gösterdiği yorumları yapıyor.