UÇAKTA SİYAHİ KADINA IRKÇI SALDIRI

Ryanair’in Barcelona-Londra seferini yapan uçağında erkek yolcu siyahi kadının yanından kaldırılmasını istedi.

İrlanda’nın “ucuz havayolu şirketi” Ryanair’e ait bir uçakta “ırkçı ve sözlü taciz” skandalı yaşandı.  Yanına oturan siyahi kadın yolcuya “çirkin”, “siyah b.” gibi sözlerle hakarette bulunan erkek yolcuya kabin ekibinin müdahale etmemesi sosyal medyada infiale yol açtı. 

FACEBOOK’TA 2 MİLYONDAN FAZLA GÖRÜNTÜLENDİ

Çirkin saldırının görüntüleri Facebook’ta 2 milyondan fazla görüntülendi, Twitter’da 25 bine yakın kullanıcı tarafından paylaşıldı. 

Yolculardan bazıları ve çirkin saldırıdan sosyal medya vasıtası ile haberdar olan kullanıcılar, kabin ekibinin ırkçı saldırının fâilini uçaktan indirmek yerine kadının yerinin değiştirmesine tepki gösterdi.  

BİR YOLCU SÖZLÜ SALDIRI ANLARINI KAYDETTİ

19 Ekim Cuma günü Barcelona-Londra seferini yapan Ryanair uçağında kalkıştan hemen önce yaşananlar aynı uçakta seyahat eden David Lawrence tarafından cep telefonu kamerası ile kaydedildi. 

Lawrence’in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda FR9015 sefer sayılı Ryanair uçağında bir erkek yolcu, yanındaki koltuğa oturan siyahi kadına, “Size ne diyeceğim! Umarım birisi oturur. Çünkü çirkin yüzünüzün yanında oturmak istemiyorum.” diye bağırdı. 

Yanındaki koltuğa oturan siyahi kadına hakaretlerde bulunan erkek yolcu (gözlüklü) hakkında herhangi bir işlem yapılmadı.
HAKARETLERİNE DEVAM ETTİ

Kadın sessizce cevap vermeye çalıştığında erkek yolcu tehdit ve hakaretlerine devam etti: “Size söylüyorum. Başka bir yere gitmezseniz, sizi başka bir yere koyacağım.” 

Mağdurun arkasında oturan bir yolcu müdahale etmeyi denedi ve erkek yolcudan sessiz olmasını rica etti. Sosyal medyada Ryanair’in umursamaz tavrına tepki gösteren kullanıcılar, havayolu şirketinin “ırkçılık” yapan bir yolcuyu nasıl taşıdığını sorgulaması gerektiğini kaydetti.

Çirkin saldırıya seyirci kaldığı için eleştirilere hedef olan Ryanair’in sözcüsü ise hadiseyi Essex Polisi’ne bildirildiğini söylemekle yetindi.

(İPA)