‘Babamın Mezarını Verin Gidip Evimde Oturacağım’

İçişleri Bakanlığı’nn 700’üncü haftadan beri oturma eylemleri yasakladığı Cumartesi Anneleri, 704’üncü haftada da polis engeliyle karşılaştı. Çukurluçeşme Sokağı’nda da engellendi. Oturma eylemi yapılmasına izin verilmeyen Cumartesi Anneleri’ne polis tarafından müdahale edildi.
1995 yılında evinde gözaltında alınan ve kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun, kendilerine müdahale eden polislere “Anneleri darp ediyorsunuz. Hiç mi vicdanınız yok? Evlatlarının mezarını arıyor bu anneler. Hiç mi yüreğiniz sızlamıyor? Suç işliyorsunuz. 23 yıldır babamın mezarını arıyorum. Verin babamın mezarını gidip evimde oturacağım. Bu nasıl bir vicdansızlık, ne suç işledik biz?” diye seslendi.


KARANFİLLER “GÖZALTINA” ALINDI
Galatasaray Meydanı’na giderek kayıplarının akıbetini sormak isteyen Cumartesi Anneleri’ne polis müdahale etti. Polis kalkanları arasında okunan açıklamada, Hüseyin Morsümbül’ün akıbeti soruldu. Milletvekilleri ve Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’na karanfil attı.
Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 704’ncü kez toplanmak istedi. İçerisinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun da bulunduğu kalabalık, Galatasaray Meydanı’na yürümek için bir araya geldi.

Kalabalığın en önünde Cumartesi Anneleri, kayıpların fotoğrafları ve ellerindeki karanfillerle yer aldı. Annelerin önünü kesen polisler, sokakta açıklama yaptırmayacaklarını, herkesin İnsan Hakları Derneği (İHD) binasına girmesini istedi. Ailelerin açıklama yapmak istemesi üzerine, polisler anneler ve Cumartesi insanlarına müdahale etmeye başladı. İHD önüne çağrılan çevik kuvvet polisi ise kalkanlarla Cumartesi insanlarını İHD’ye koymaya çalıştı. Aileler ve Cumartesi insanları polisin müdahalesine “İşkence insanlık suçudur” sloganlarıyla tepki gösterdi. Bu sırada haber takibi yapan basın mensupları da alandan polis zoruyla uzaklaştırıldı.
İKİNCİ MÜDAHALE
Kayıp yakını İkbal Eren polisin kalkanları arasında basın açıklaması metnini yüksek sesle okudu. Eren’in kalkanlar arasında açıklamasını okuduğu sırada sokak ablukaya alındı. Bir süre sonra İHD önünden ayrılan polisler bu kez İHD’ye çıkan bütün sokakları kapattı. Kalabalığın İHD önünde beklemesine izin veremeyen polisler bir kaz daha İHD önüne gelerek, içeriye girmesini istedi. Yurttaşlar, duruma tepki gösterince polis ikinci defa müdahale ederek, içeriye sokmaya çalıştı. Polisin saldırısına rağmen yurttaşlar bir kez daha İHD’ye girmedi. Kayıp yakınları Hanım Tosun ve Hanife Yıldız ile milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Serpil Kemalbay ile birlikte Galatasaray’daki bariyerlerin arkasından karanfil attılar. Atılan karanfiller polis tarafından toplanarak “gözaltına” alındı.