Romanya’da Yeni Eğitim Zili Çaldı.. Cumhurbaşkanı Iohannis: “Gerçek Vatanseverlik, Daha İyi Eğitimli Nesiller Yetiştirerek Sağlanır”

Yeni eğitim sezonunun açılışında konuşan Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis: “Gerçek vatanseverlik; şeffaf ve demokratik kurumlar için yapılan mücadele, çevreye saygı ve yeni fikirleri cesurca uygulamaya geçirmekle sağlanır. Bunun da en kısa yolu okul ve eğitimdir” dedi.

Romanya’da 2,9 milyon ilk ve orta öğretim öğrencisi bugün, 2018-2019 eğitim sezonuna “merhaba” dedi. Yeni Eğitim döneminin açılışında önemli mesajlar veren Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, gerçek vatanseverliğin şeffaf ve demokratik kurumlar için yapılan mücadele, çevreye saygı ve yeni fikirlerin cesurca uygulamaya geçirmekle mümkün olduğunu belirterek,”Bunun da en kısa yolu okul ve eğitimdir” dedi.
Yeni Eğitim Yılının açılışını, Transilvanya’nın sembol okulu sayılan Alba Iulia’daki „Horia, Cloşca şi Crişan” Ulusal Lisesi’nde yapan Cumhurbaşkanı Iohannis, iki yıl önce ülke genelinde kendi inisiyatifi ile başlatılan “Eğitimli Romanya” projesine dikkat çekerek daha güçlü ve modern Romanya’nın ancak eğitimli nesillerle kazanılabileceğini söyledi.

scoala1
Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, yeni eğitim yılı açılışını, Transilvanya’nın sembol okulu sayılan Alba Iulia’daki „Horia, Cloşca şi Crişan” Ulusal Lisesi’nde yaptı

‘GERÇEK VATANSEVERLİK EĞİTİMLE SAĞLANIR’
Gerçek vatanseverliğin ve birlik-beraberliğin yolunun ancak eğitim-öğretime verilen önemle sağlanabileceğine dikkat çeken Iohannis, “Asıl ihtiyacımız da bu. Vatansever olmak demek, bir diploma elde etmek için değil. Ülkedeki, şeffaflık, demokratik kurumlar için mücadele etmek, çevreye saygılı olmakla mümkündür. Girişimci fikirleri cesurca uygulamaya koymak ve bilgiyi gerçekten ihtiyaç olduğu için öğrenmekle mümkündür.” dedi.
scoala4
IOHANNİS: “HAYALLERİNİZİ ANCAK EĞİTİMLE ELDE EDEBİLİRSİNİZ”
Kendisi de fizik öğretmeni olan Cumhurbaşkanı Iohannis, şöyle devam etti, “Hepimiz oy veriyoruz, nerede olursak olalım ülkemize gönüllü hizmet veriyor, Romanya için daha iyi bir yaşam için mücadele ediyoruz. Ancak, okul ve eğitim, bu vatanseverliğin mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilebileceği yerlerin başında geliyor. Her şey eğitimle başlıyor. Yarının nesillerinin ülkemizi geçmişine layık gelecekte de daha ileri götürebilecek fikirlerle donatılmasının önemi büyüktür. Hayallerinizi ancak eğitimle elde edebilirsiniz.” dedi.
scoala3
Iohannis, konuşmasının sonunda öğrenci ve öğretmenlerle hatıra fotoğrafı çekerek başarılar diledi.

Iohannis, konuşmasının sonunda öğrenci ve öğretmenlerle hatıra fotoğrafı çekerek başarılar diledi.
TRANSİLVANYA’NIN 99 YILLIK SEMBOL OKULU: HORİA, CLOŞCA Şİ CRİŞAN” ULUSAL LİSESİ
Cumhurbaşkanı Iohannis’in yeni eğitim yılı açılışını, Alba Iulia’daki “Horea, Cloşca şi Crişan” Ulusal Lisesinde yapmasının sembolik önemi bulunuyor.
Bu yıl Romanya’nın Ulusal Birlik gününün (1 Aralık 1918) 100’üncü yıldönümü. Alba Iulia’da imzalanan Birlik gününden bir yıl sonra Transilvanya’da açılan ilk okul özelliğine sahip. Bu yıl 99’uncu kuruluş yıldönümünü kutlayan Horea, Cloşca şi Crişan Ulusal Lisesi gelecek yıl 100’üncü kuruluş yıldönümünü kutlayacak. Köklü okulun bir başka özelliği de Albu Iulia’nın en başarılı okulu olması.
Milli Eğitim Bakanı Valentin Popa

MİLLİ EĞİTİM BAKANI VALENTİN POPA, YENİ EĞİTİM YILINI MİERCUREA CİUC’TA YAPTI
Milli Eğitim Bakanı Valentin Popa ise yeni eğitim yılı açılışını Harghita ilinde (Miercurea Ciuc) düzenlenen açılış programı ile gerçekleştirdi. Popa,  açılışta yaptığı konuşmada öğretmenlerin dersleri öğrencilerin seviyesine göre cazip hale getirerek öğretmelerinin önemine dikkat çekti.
Öğrencilere bilgisayarlı eğitim konusunda destek olduklarını vurgulayan Bakan Popa, öğretmenlerin de ücretine yüzde 25 zam yaptıklarını, 1 Ocak 2019’da eğitimcilere yeni zam müjdesi verdi.

BAŞKENT BÜKREŞ’TE 284 BİN YENİ ÖĞRENCİ EĞİTİME BAŞLADI
Eğitim Bakanlığı istatistiklerine göre, Başkent Bükreş’te bu sezon yaklaşık 284 bin ana ve ilköğretim öğrencisi bugün eğitime başladı. Başkentte yaklaşık 34 bin öğrenci ise özel eğitim kurumlarında ders görüyor.
EĞİTİM DÖNEMİ 168 GÜN (34 HAFTA) SÜRECEK
2018-2019 Eğitim öğretim yılında iki sömestr ve 4 tatil dönemi bulunuyor. Okul öncesi ve ilkokul öğrencileri ekim ayı sonunda bir hafta fazladan tatil yapacaklar. Eğitim sezonu 34 hafta 168 gün sürecek.