Brüksel’den Türkiye’ye Tepki: AB Diyorsunuz Ters Yöne Gidiyorsunuz, İnandırıcı Değil

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu eş başkanı Philippe Lambert, Türkiye’nin yeni AB çıkışı ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlunu’nun açıklamalarının “inandırıcı olmadığını” söyledi. “Türkiye, birdenbire AB’ye yaklaşmak istediğini açıklıyor ancak ters yönde ilerliyor” diyen Belçikalı parlamenter, Ankara’nın önce “tek adam yönetiminden vazgeçmesi” ve AB reformlarını somut olarak uygulamaya başlaması gerektiğini belirtti.
Euronews’e konuşan Lambert’in Türkiye’nin yeni AB hamlesine ilişkin açıklamaları şöyle:
“TÜRKİYE AB DEĞERLERİNE SIRTINI DÖNDÜ”
“Türkiye, tüm dünya ile düşman oluyor. Ciddi bir sorun var. Türkiye diktatörlüğe doğru ilerliyor. Bütün kuvvetler tek merkezden yönetilerek tek adam yönetimi söz konusu. Türkiye, yıllardır Avrupa Birliği değerlerine sırtını dönmüş durumda. Kuvvetler ayrılığı, siyasi çoğulculuk, basında çok seslilik, bunların hiç biri yok. Bu açıklamalar inandırıcı değil. Çok fazla ileri gidildi. Bu yüzden bundan böyle sadece gördüklerime inanırım.”
“DEMOKRASİYE DÖNÜŞ BELİRTİSİ YOK”
“Bu hiç inandırıcı değil. Erdoğan’ın siyasi muhaliflere ve basına nasıl davrandığına bakılmalı. Şu ana kadar demokrasiye dönüş konusunda hiç bir belirti göremedik. Tek adam politikasından vazgeçilmeli ve yapılan reformlar konusunda geri adım atılmalı. Bütün kuvvetler bir tek kişinin elinde bulundurulmamalı. Bu yüzden bu durum inandırıcı değil. Türkiye birdenbire Avrupa Birliği’ne yaklaşmak istediğini belirtiyor ancak ters yönde ilerliyor. Bu hiç inandırıcı değil.”
“TÜRKİYE İLE YAPILAN SIĞINMACI ANLAŞMASI AB’NİN BELİNİ BÜKÜYOR”
“Avrupa Birliği ülkeleri Mart 2016 yılında Türkiye ile sığınmacı anlaşmasını imzalayarak kendi kendilerini zor durumda bıraktılar. Türkiye’ye bağımlı hale geldiler. Avrupa Birliği ülkeleri mültecilerin Avrupa Birliği topraklarına ayak basmasından endişe ediyor. Bu yüzden Türkiye’ye bağımlı olduklarını biliyorlar. Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye ile yapılan sığınmacı anlaşmasının işlemesi için büyük çaba sarfediyor.”
2005 yılında Türkiye ve Avrupa Birliği arasında başlayan tam üyelik müzakereleri, aradan geçen zaman rağmen durma noktasına gelmiş durumda. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker birçok kez Türkiye’nin Avrupa Birliği değerlerinden uzaklaştığını ifade etmişti.
Türkiye Dış işleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün üç bakanla birlikte yaptığı basın toplantısında AB reformlarının hükümetin öncelikleri arasında yer alacağını belirterek girişimlerin sonuç vermesini umut ettiklerini söylemişti.