AKP’nin 3,6 Milyar Dolarlık Kredi İçin Unuttuğu Uygur Türkleri İçin Almanya’dan Flaş Karar: “Çin’e İade Edilmeyecekler”

Almanya, mülteci adayı Uygurların ikinci bir karara kadar Çin’e iade edilmeyeceğini duyurdu. İkinci başvurusu karara bağlanmadan Çin’e gönderilen Uygur’un Almanya’ya geri getirilmesine çalışılıyor.
Diğer yandan Erdoğan’ın damadı AKP’li Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Çin’den aldığı 3,6 milyar dolarlık kredi sonrası Türkiye’nin Uygur Türkleri’ni kaderine terk ettiği belirtiliyor. Geçtiğimiz günlerde Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Ahmet Takan’a konuşan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin şunları söylemişti:
“Anlayamıyorum. Geçen damat  Çin’de para buldular diye neredeyse  davul zurna çaldıracaklardı… 1 milyon Uygur Türk’ü gözaltına alındı. 1 Milyon… Birleşmiş Milletler raporu… Kıyamet kopması lazım ya!.. Hani AKP’yi anlarımda o milliyetçi MHP’ye ne oluyor?.. Sesleri sedaları çıkmıyor ya!.. İçler acısı. Bu çok  büyük  bir olay. 1 milyon… 1 kişi, 2, kişi, 3 kişi değil…”” demişti.

ALMANYA UYGUR TÜRKLERİ’Nİ ÇİN’E GÖNDERMEYECEK 

Süddeutsche Zeitung gazetesinin bir haberine göre Almanya İçişleri Bakanlığı, Uygurlar ve diğer Müslüman azınlık mensuplarının ikinci bir karara kadar sınır dışı edilip Çin’e gönderilmeyeceğini duyurdu.
Yeşiller Partisi Milletvekili Magarete Bause’nin soru önergesine verilen yanıtta, kısa süre önce Göç ve Mülteciler Federal Dairesi’nin hazırladığı “iade sakıncası bulunan ülkeler” listesine Çin’in dâhil edildiği belirtildi.
Nisan ayında 23 yaşındaki bir Uygur ek iltica başvurusu karara bağlanmadan Çin’e gönderilmişti. Almanya Göç ve Mülteciler Dairesi, Münih’teki makamlara durumun faksla bildirildiğini açıklamış ancak yetkili resmi daire konuyla ilgili herhangi mesaj alınmadığını duyurmuştu.
Almanya’ya getirilmesi kararlaştırılan mülteci adayına Çin’de ulaşmak şimdiye kadar mümkün olmadı.

UYGURLARA YOĞUN BASKI UYGULANIYOR

Çin’in batısındaki Sincan eyaletinde yaşayan Müslüman Uygurlar sistematik şekilde baskıya maruz bırakılıyor ve Uygur topraklarına Han Çinlileri yerleştiriliyor. Uzmanlar tarafından, yüz binlerce Uygur’un özel kamplarda alıkonduğu belirtiliyor.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu kamplarda tutulan Uygurların 1 milyonun üzerinde olduğunu rapor etmişti. Son yıllarda Sincan’da patlak veren huzursuzluklar sırasında yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti. Pekin yönetimi olaylardan İslamcı aşırılar ve Çinlilerle yerli halk arasındaki gerginliği kızıştıran bölücülerin sorumlu olduğunu savunuyor.