‘Türkiye’deki Faşist Rejim 1930’ların Almanya’sı Gibi’

Yazar Aslı Erdoğan, hakkında yeni davalar açılabileceği endişesiyle Türkiye'ye dönmeyeceğini açıkladı.

Almanya’da sürgünde yaşayan yazar Aslı Erdoğan, Türkiye’de faşist bir rejim olduğunu ve ülkenin 1930’ların Almanya’sına benzediğini söyledi.
Frankfurt’ta AFP’ye konuşan Erdoğan, Türkiye’deki kurumların “toplu bir çöküş halinde olduğunu” belirterek, “Türkiye’deki gelişmelerin boyutu Nazi Almanya’sı gibi. Bence bu faşist bir rejim. Henüz 1940’ların olmasa da 1930’ların Almanya’sı gibi” ifadelerini kullandı.
Bunda en önemli nedenin hukuk sistemi olduğunu vurgulayan yazar, ülkedeki taşmış hapishanelerden bahsederek yirmili yaşlardaki Erdoğan yanlısı hâkimlerin görevden alınan hâkimlerin yerine geçmeye çabaladığının altını çizdi.
‘SİYASİ BİR KUTBA İTİLDİM’
Erdoğan, cumhurbaşkanının neredeyse sınırsız gücü olduğunu ve ilaç fiyatlarından klasik balenin geleceğine her konuda kararı onun verdiğini sözlerine ekleyerek, “Nefret ettiği opera da doğrudan ona bağlanmış durumda” ifadesini kullandı.
“Siyasi bir kutba itildim ve bunu saygıyla taşıyorum” diyen yazar, hazır olduğunda hapishane deneyimlerini kağıda dökeceğini ve bunun ağır bir hesaplaşma olacağını söyledi: “Edebiyatta yüzde 200’den çok dürüst olmak zorundasınız. Kanla yazıyorsunuz.”
Aslı Erdoğan, Özgür Gündem gazetesi davasından yargılanıyor. 136 gün tutuklu kalan yazar Aralık 2016’da serbest bırakılmıştı. Erdoğan’ın devam eden duruşması ekim ve mart aylarında görülmeye devam edecek.