Erdoğan Rejiminin Ukrayna’dan Adam Kaçırma Skandalı Polonya Basınında

Polonyalı gazeteci Jarek Junko (sağda), gazeteci Yunus Erdoğdu ile röportaj yaptı.

Polonyalı gazeteci, Türkiye’nin, Ukrayna’dan hukuksuz şekilde iki Türk’ü kaçırması akabinde adı kaçırılacaklar listesinde geçen gazeteci Yunus Erdoğdu’yu ziyaret etti. “Polska Agencja Prasowa” (PAP) muhabiri Jarek Junko, Erdoğdu ile röportaj yaptı.
Junko’nun, ” Bir Türk Gazeteci Ukrayna Makamlarından Kendisini Erdoğan’a iade etmemelerini İstiyor” başlıklı haberi Polonya kamu televizyonu dahil önemli haber portallarında yayınlandı.
regim
Polonyalı gazetecinin haberi şöyle:
Kiev’de yaşayan Türk gazeteci Yunus Erdoğdu, Ukraynalı yetkililerinden kendisini Türkiye’ye teslim etmemelerini istedi. Temmuz ayında iki Erdoğan muhalifi şaibeli şekilde Türkiye’ye gönderilmişti. “Türkiye’ye verilmem durumunda ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalacağımdan endişe ediyorum” diyen Erdoğdu, sürekli ölüm tehditleri aldığını ve bu nedenle evden çıkmaya korktuğunu söyledi.
Erdoğdu, 2005 yılında Cihan Haber Ajansının bir çalışanı olarak Ukrayna’da yaşamaya başladı. Çalıştığı kuruma 2016 yılında Türk hükümeti tarafından el konuldu. Cihan Haber Ajansı, Gülen ile bağlantılı bir medya grubuna aitti. Erdoğan, ABD’de yaşayan Gülen’i 2016’daki darbeyi organize etmekle suçluyor.
“Erdoğan’ın muhaliflerine yönelik avı dünya genelinde devam ediyor. Son olarak Türk istihbarat servisi (MİT), Moğolistan’dan bir öğretmeni kaçırmaya teşebbüs etti. İki Türk vatandaşı Ukrayna’dan kaçırıldı. Edindiğim bilgiye göre Ankara tarafından arananlar listesinde benim de ismim var.” diyor Erdoğdu.
Eşi ve dört çocuğuyla Ukrayna’da yaşayan Erdoğdu, ukraynahaber.com adlı Türkçe haber portalını çalıştırıyor ve Erdoğan muhalifi olduğunu gizlemiyor; “Türkiye’de hiçbir suça karışmadım, 17 yaşında eğitim için yurtdışına gittim, Türkiye ile çok bir bağım kalmadı. Buna rağmen Erdoğan muhalifi olarak hareket ediyorum ve bundan ötürü yargılanıyorum.”
Erdoğdu, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu tarafından da müdafaa edilirken, her iki kurum da Ukraynalı yetkililere gazetecinin korunmasına yönelik taleplerini iletti.
Bu talep sonrası Ukrayna Başsavcılığı Türkiye’den iade noktasında bir talep gelmediği açıklamasını yaptı. Erdoğdu, bu açıklama sonrası biraz rahatladığını ama korkularının devam ettiğini söylüyor.
Ukrayna Başsavcılığı, 18 Temmuz tarihinde Türkiye’nin talebi üzerine Yusuf İnan isimli Gülen hareketi gönüllüsünün sınır dışı edilmesi olayını onayladı. Türkiye devletine ait Anadolu Ajansı da Yusuf İnan’ın “terörist bir gruba yönelik operasyon” kapsamında MİT tarafından Ukrayna’dan Türkiye’ye getirildiğini duyurmuştu. Anadolu Ajansı, İnan’ın 2016’daki başarısız darbe girişimi sonrası Türkiye’den kaçtığını, ve Türk siyasetçileri ve yetkilileri itibarsızlaştırmak için yurtdışında sosyal medyada faaliyet göstermekle suçlandığını açıklamıştı. Anadolu Ajansı, ayrıca Salih Yiğit isimli Gülen hareketi mensubunun da Ukrayna’da yakalanıp Türkiye’ye getirildiğini açıkladı.
Ancak Ukraynalı yetkililer bu konuda açıklama yapmayı kabul etmedi. Nisan ayında Türk makamlarca yapılan açıklamada MİT tarafından 18 ülkeden en az 80 kişinin Türkiye’ye götürüldüğü belirtilmişti.