Ohal’ın ‘Kalıcı’ Hale Gelmesi Dünya Basınında: Sadece Ismen Kalkıyor

AB’DEN TÜRKİYE’YE ÇAĞRI: BU YOLDAN GERİ DÖN

AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, “OHAL’in kaldırılmasıyla birlikte Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında askıya aldığı yükümlülüklerini yeniden üstlenmesini bekliyoruz” dedi.
ab-sozcusu-Maja-Kocijancic.jpeg
Türkiye, sona eren OHAL’in yerine yeni güvenlik önlemlerini almaya hazırlanırken AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic , “OHAL’in kaldırılması münasebetiyle ayrıca Türkiye’nin, tüm demokratik devletlerin merkezinde yer alan hukukun üstünlüğünü, yargının bağımsızlığını ve temel özgürlükleri olumsuz etkilemeye devam eden her türlü tedbiri sona erdirmesini ve geri döndürmesini bekliyoruz. Bunlar arasında ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü ve usul hakları yer almaktadır. Ayrıca OHAL ‘in kaldırılmasıyla birlikte Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında askıya aldığı yükümlülüklerini yeniden üstlenmesini bekliyoruz” dedi.

Sözcü, OHAL’in sona ermesini “memnuniyetle karşıladıklarını” belirtirken, “Öte yandan resmi makamlara olağanüstü yetkiler veren ve OHAL ‘in bazı kısıtlayıcı unsurlarını koruyan yeni mevzuat teklifinin kabul edilmesinin, OHAL ‘in kaldırılmasının olumlu etkilerini azaltacağına inanıyoruz.

Türkiye’nin Avrupa Konseyi, Venedik Komisyonu ve ilgili diğer kurumların önemli tavsiyelerini hayata geçirmesi, ve yürütme ve yargı arasındaki güçler ayrılığına riayet etmesi yönündeki beklentimizi bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.
Kocijancic, Türkiye- AB ilişkilerinin geleceği için şu hatırlatmayı yaptı: “Hukukun üstünlüğü ve temel haklar alanlarında somut ve kalıcı ilerlemelerin kaydedilmesi AB -Türkiye ilişkilerinin geleceği bakımından ehemmiyetini korumaktadır. http://www.tr724.com/abden-turkiyeye-cagri-bu-yoldan-geri-don/
—————————

OHAL’in ‘kalıcı’ hale gelmesi dünya basınında: Sadece ismen kalkıyor

Dünya basını, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilip iki yıl sonra kaldırılan OHAL uygulamasını gündeme taşıdı. Ortak kanaat, uygulamanın ‘kağıt üstünde’ kalktığı yönünde.
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen, sürdüğü iki yıl boyunca tam yedi kez uzatılan ve geçtiğimiz gün kaldırılan Olağanüstü Hal uygulaması dünya basınında da geniş yer buldu.
Fransız Le Monde gazetesindeki haberde, OHAL’in özellikle 15 Temmuz darbecilerini ve Kürt siyasi hareketini takip için kullanıldığına dikkat çekildi. Haberde, eleştirel gazeteciler ve sivil toplum kuruluşlarının da OHAL sayesinde hedef alındığı kaydedildi. OHAL’in kaldırılmasının baskı ortamında herhangi bir değişiklik getirmeyeceğine dair endişelere yer verilen haberde, meclise getirilen “anti-terör” yasasının rolüne işaret edildi. Haberde, özellikle işten atmalara devam edilmesi, valilerin yetkilerinin arttırılması ve hedefteki bireylere seyahat kısıtlaması gibi maddelerin varlığına vurgu yapıldı.
Fransız Le Figaro’daki haberde de, Erdoğan rejiminin OHAL’i sadece ismen kaldıracağına yönelik endişeleri paylaştı. Haberde, AKP’nin meclise getirdiği yeni düzenlemelerle OHAL’in uygulamalarının önemli bir kısmını devam ettireceğinin altı çizildi.
‘HERHANGİ BİR DEĞİŞİM YARATMAYACAK’
Alman Der Spiegel dergisinin online versiyonundaki haberde ise, OHAL’in sonlanmasının iddia edildiği gibi herhangi bir değişim getirmeyebileceği gerçeğine işaret edildi. İki yıllık süreçte KHK’lerle yapılan işten çıkarmalar, tutuklamalar, sürgünler ve baskılara değinilen haberde, tepki çeken yetkilerin yeni sistemde sona ermediği hatırlatıldı.
Britanya’da yayınlanan Financial Times’daki haberde ise, OHAL’de sadece darbe suçlamasıyla 75 bin kişinin tutuklandığı, 130 bin kişinin işten çıkarıldığı hatırlatıldı. Yeni düzenlemelerle OHAL’deki yetkilerin daha da genişletilmesinin hedeflendiğine dair muhalefetin görüşlerine dikkat çekildi.
The Guardian gazetesi ise “Boğucu korku iklimi, OHAL’in kaldırılmasına rağmen devam ediyor” başlığı kullanıldı. Gazetenin Doğu muhabirlerinden Kareem Shaheen imzalı yazıda, “2016’daki darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kaldırıldı, ancak Recep Tayyip Erdoğan muhaliflerin peşinde koşmakta kararlı görünüyor” ifadeleri kullanıldı. KRONOS