Odtü’deki ‘Tayyipler Alemi’ Pankartına 3 Gözaltı

ODTÜ’de pankart taşıyan öğrencilere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret suçundan soruşturma açıldı. Soruşturma kapsamında 3 kişi gözaltına alındı.Öğrencilerin gözaltına alınma sebebinin ise ilk kez 2005 yılında çizilen ve yayınlanan ‘Tayyipler Alemi’ karikatürünün de bulunduğu pankartı taşımalarından dolayı yapıldığı sanılıyor.
‘ARTIK TAYYİPLER ALEMİ’ PANKARTI
Soruşturmaya konu pankartı yandaş medya skandal diye duyurdu. Görüntülerdeki pankartta ‘ Artık Tayyipler Alemi’ yazıyor ve hayvanlar alemine gönderme yapılıyor, hayvan figürlerinin Erdoğan şeklinde karikatürize edilmiş olması dikkat çekiyor.

Tayyipler Alemi karikatürü Cumhuriyet Çizeri Musa Kart’ın ‘kedi kafalı Erdoğan’ çiziminden sonra Penguen Dergisi’nin karikatüristlerince çizilmişti. Kart, kedi kafalı Erdoğan karikatüründen sonra Musa Kart, dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan ve avukatı tazminat davası açmıştı.
Erdoğan’ın, “Günlük Evrensel” gazetesi ve çizer Musa Kart’a açılan davalara tepki olarak “Tayyipler Alemi” kapağı yayımlayan “Penguen” dergisi ve çizer Erdil Yaşaroğlu’na açtığı 40 bin TL’lik tazminat davası ise 2006 yılında Ankara l. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce reddedilmişti.
Erdoğan’ın avukatı Fatih Şahin, karikatürlerin müvekkilinin kişilik haklarına saldırı teşkil ettiğini savunmuş ve davanın kabul edilmesini istemişti.
Penguen dergisinin avukatları ise, Erdoğan ile çizilen karikatürler arasında herhangi bir özdeşleştirme yapılmadığını ve hakaret kastı bulunmadığını belirten eski görüşlerini tekrar etmeleri üzerine Yargıç, tarafların görüşlerini aldıktan sonra davanın reddine karar vermişti.
 
2005 yılındaki olaydan sonra Penguen de benzer çizimler serisi ile kapak yayınlamış ve  40 bin lira tazminata mahkum edilmiş, sonraki aşamada dava reddedilmişti. Karikatürist Musa Kart, yıllar sonra Cumhuriyet gazetesi operasyonlarında tutuklanmış ve yaklaşık 9 ay hapis yatmıştı.

AA VERİLERİNE GÖRE 5.00 İLE MEZUNUZ!
Sosyal medyadan ve internetten paylaşılan pankartlardan birinde “Ellerimiz aklımıza geleni yazacak kadar özgür değil’ diğer bir pankartta ise, “Anadolu Ajansı verilerine göre 5.00 ile mezunuz” yazıyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“ODTÜ’de yapılan mezuniyet töreni sırasında cumhurbaşkanına hakaret içeren pankartı taşıyan kişiler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Cumhurbaşkanına hakaret suçundan soruşturma başlatılmış ve üç kişi gözaltına alınmıştır.”