Kişinev Türk Büyükelçiliği önünde ‘Öğretmen terörist değildir’ protestosu

Orizont okullarında çalışan 7 öğretmenin Moldova istihbaratınca Erdoğan rejimine teslim edilmesinin birinci yılı nedeniyle bir grup eylemci, Kişinev’deki Türk Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenledi.

Occupy Guguta adlı sivil toplum kuruluşunden bir grup, bugün öğle saatlerinde Türk Büyükelçiliği önünde toplandı. Amnesty İnternational temsilcilerinin katılımıyla eylemciler, büyükelçilik binası önünde dizildi. Taşınan pankartlarda yerel dilde ve ingilizce olarak, ‘Öğretmenler terörist değildir’, ‘İnsan hayatı pazarlık malı olamaz’, ‘Yasa dışı kaçırmalara hayır de’, ‘7 hayat mahvoldu, 1 yılda 1 dosya açıldı’ mesajları verildi. Bir eylemci ise, Türkçe olarak ‘Diktatörün en büyük korkusu özgür eğitim’ yazılı pankartı taşıdı.

Eylemciler, pankartları elçiliğin güvenlik kameralarına çevirerek mesajı Türk yetkililere ulaştırmaya çalıştı. Yerel medyaya konuşan bir eylemci, ‘’Yaşananlar ağır insan hakları ihlali. Göçmen Bürosu şefini istifaya davet ediyoruz.’’ dedi.

Geçen yıl 6 Eylül sabahı Orizont okullarında çalışan 7 öğretmen, zor kullanılarak gözaltına alınmış ve bir gün boyunca haber alınamayan öğretmenlerin Türkiye’ye gönderildiği ortaya çıkmıştı. Birçok yasa ve insan hakkının çiğnendiği olay, ülkede tartışmalara neden oldu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Moldova’yı hak ihlali nedeniyle öğrtmenlerin ailesine 125 bin euro tazminat ödemeye mahkum etmişti.