İktidar Partisi Liderini Hapisten Kurtaran Tasarı Parlamentodan Geçti

İKTİDAR PARTİSİ LİDERİNİ HAPİSTEN KURTARAN TASARI PARLAMENTODAN KILPAYI GEÇTİ

Romanya Parlamentosu, ceza yasasında yolsuzluk cezalarını yumuşatan değişiklikleri öngören tasarıyı kabul etti. Kıl payı oy sayısıyla geçen değişikliğe göre, iktidar ortağı sosyal demokrat (PSD) lideri Liviu Dreagna’nın yolsuzluktan aldığı 3,5 yıllık mahkumiyet kararı düşecek.
Yolsuzluğu suç olmaktan çıkardığı gerekçesiyle yoğun tartışmalara neden olan yeni ceza yasa tasarısı, kritik oy sayısıyla Romanya Parlamentosu’nda kabul edildi. Tasarı, azınlık milletvekillerinin desteğiyle 167 oyla parlamentodan geçti. Türk azınlığı temsilcisi İbram Hüseyin de tasarı lehinde oy kullandı. Tasarının yasalaşması için en az 165 oy gerekiyordu.

BAŞKASI ADINA ÇALANA CEZA YOK

Yeni ceza yasası ve ceza muhakemesi usul kanunu, yolsuzluktan yargılananları kayırmakla eleştiriliyor. Yasada, görevi kötüye kullanma suçunun tanımı değiştirilerek, kendi ya da aileden birine menfaat sağlamadığı sürece kişiler hakkında dava açılmasını engelleniyor.

Sosyal Demokrat Parti (PSD) lideri Liviu Dragnea
DRAGNEA BU YASAYLA KURTULACAK

İktidarın büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti (PSD) lideri Liviu Dragnea’nın mahkumiyeti yeni yasayla düşecek. Romanya’nın en güçlü siyasetçisi olarak anılan Dragnea, iki partiliyi devlet kurumunda hayali olarak istihdam ettiği gerekçesiyle yerel mahkemece 3,5 yıl hapse mahkum edilmişti. Soyal Demokrat lider, değişikliğin kendisi için çıkarılmadığını savundu.
Yasa değişikliği, Sosyal Demokrat Parti’nin bazı ileri gelenleri hakkındaki mahkumiyetleri de iptal edecek.

‘’ÇOĞUNLUĞUN DİKTASI’’ ELEŞTİRİSİ

Pazartesi günü olağanüstü toplanan ve jet hızıyla yasaların oylandığı parlamento, Cumhurbaşkanı Klaus İohannis’in eleştirisine uğradı. Iohannis yaşananları, ‘’çoğunluğun diktası’’ olarak nitelendirdi. Romanya Cumhurbaşkanı yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğini açıkladı.

AVRUPA KOMİSYONU’NDAN TEPKİ

Yasa değişikliği Avrupa Komisyonu’nun da tepkisini çekti. Komisyondan yapılan yazılı açıklamada, müdahale sinyali verildi. Gelişmelerin yakından ve endişeyle izlendiği kaydedilen açıklamada şöyle denildi: ‘’Gerektiğinde AB Antlaşması ile uyumluluğun sağlanması için harekete geçmekten çekinmeyeceğiz.’’ (IPA)