’Yolsuzlukla Mücadele’ Protestoları Yeniden Başladı

Yer yer sert müdahalelerin olduğu protesto gösterileri sırasında çok sayıda gösterici gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Alman gazeteci Paul Arne Wagner de yer alıyor.

İktidar milletvekillerinin yeniden parlamento gündemine getirdikleri, yumuşatılan ceza yasası değişiklikleri ülke genelinde protesto ediliyor.
Victorie Meydanında yapılan eyleme binlerce kişi katıldı. Ülkenin önemli büyük şehirleri; Braşov, Sibiu, Cluj, Timişoara ve Iasi’de de protesto gösterileri düzenlendi. Eylemciler “Yolsuzluğa geçit vermeyeceğiz, “hükümet istifa” gibi sloganlar atarken, ceza kanununda getirilen esnekliğin yolsuzlukla mücadeleye büyük darbe vuracağını dile getirdi.
Yer yer sert müdahalelerin olduğu protesto gösterileri sırasında çok sayıda gösterici gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Alman gazeteci Paul Arne Wagner de yer alıyor.
Bu arada parlamento, dün Sosyal Demokrat Parti (PSD) –  Liberal Demokrat (ALDE) milletvekilleri tarafından sunulan bazı düzenlemeleri onayladı.
Muhalefete göre bu düzenlemeler suçluları korumaya yönelik olarak yapıldı. Düzenlemeler bir kişinin tutuklanmasına neden olan suçların sayısını azaltıyor ve soruşturma süresini sınırlıyor.
Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’e göre düzenlemelerin bir çoğu PSD lideri Liviu Dragnea’yı kayırmayı hedefliyor. Dragnea’nın özellikle başbakan olmasını engelleyen bir mahkumiyetin gözden geçirilmesini isteyebileceği de belirtiliyor.
Yaklaşık 1,5 yıldır ceza yasasında değişiklikler yapmaya çalışan PSD-ALDE Hükümeti, gelen tepkiler üzerine değişiklik taslağını daha önce rafa kaldırmıştı.
PARLAMENTO DA YOLSUZLUK KARŞITI GÖSTERİ
Diğer taratan bir grup eylemci, Romanya parlamentosunda, yumuşatılan ceza yasası değişikliklerini protesto etti. Eylemciler, meclis birleşiminden çıkan iktidar üyelerine ‘’’hırsızlar, istifa’’ diye bağırdı.

Romanya parlamentosu koridorları çarpıcı bir gösteriye sahne oldu. Başbakan Viorica Dancila meclis kürsüsünde konuşurken, bir grup aktivist gazetecilerin olduğu alanda protesto gösterisi yaptı. Parlamentoyu ‘’hırsız ve mafya yuvası’’ olarak nitelendiren eylemciler, sloganlar attı, pankart açtı.

Bir eylemci, iktidarın büyük ortağı Romen siyasetçi için ”Erdoğan’ın kuzeni, Putin’in çocuğu” benzetmesi yaptı.

PANKARTTA ‘ERDOĞAN BENZETMESİ’
Bir pankart, ‘’Demokrasi ölüyor, Romanya kendine gel’’ çağrısı yaparken, başka bir pankartta sosyal demokrat lider, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin’le ilişkilendirildi. Pankartta iktidar partisinin genel başkanı Liviu Dragnea için, ‘’Erdoğan’ın kuzeni, Putin’in çocuğu’’ yakıştırması yapıldı.
Hükümeti protesto etmek isteyen grup, mekan olarak parlamentodaki basına ayrılan bölümü seçince medyanın ilgi odağı oldu.

DRAGNEA’YA ‘HIRSIZLAR’ SLOGANI
Aktivistler eylemi bir süre oturarak sürdürdü. Sosyal Demokrat Parti lideri Dragnea’nın meclis salonundan çıktığını gören eylemciler sesini giderek yükseltti. Liviu Dragnea ve kurmayları, ‘’Hırsızlar, istifa!’’ sloganı eşliğinde çalışma ofislerine geçti. Şaşkınlığını gizlemeyen Dragnea, sorulara cevap vermedi.
EYLEMCİLER, MUHALEFETİN DAVETLİSİ
Öte yandan eylemcilerin meclis koridoruna nasıl ulaştığı ortaya çıktı. Aktivist Mihai Politeanu, muhalefetteki bir partiden randevu aldıklarını, ancak randevuya gitmek yerine bu eylemi gerçekleştirdiklerini açıkladı.
Romanya’da hükümetle sivil toplumun arası bir süredir açık. Ceza yasasının yolsuzluğa ilişkin maddelerini yumuşatmakta kararlı adımlar atan hükümet, sık sık protesto ediliyor. Avrupa Birliği’nin uyarılarına rağmen, hükümet kanadı geri adım atmak istemiyor. (IPA)