Alman Tagesspiegel, Erdoğan’ın Saraybosna’daki Tartışmalı Mitingini Yazdı: Türkiye, İzetbegoviç’i ‘Amele Çavuşu’ Gibi Kullanıyor

Alman gazetesi Tagesspiegel, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ın 20 Mayıs tarihinde Bosna’da yapacağı miting tartışmalarını yazdı. Gazete, kendi ülkelerinde miting yasağı getiren Avrupalı liderlere karşı Erdoğan’ın Bosna’da yapacağı mitingle Avrupa’nın kalbinde batılı politikacılara sürpriz yapmaya hazırlandığını vurguladı.
Erdoğan’ın Bosna’da yapacağı mitingle hem Avrupa’da yaşayan Türk diasporasını mobilize etmiş olacağını, hem de Avrupa Birliği üyelerine “siz batı balkanlardaki etkimizi engelleyemezsiniz” mesajı vereceğine dikkat çeken Tagesspiegel, bu konuda da Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Bakir İzetbegoviç’i yanına alarak mesajını verdiğine dikkat çekiliyor.
“AKP lideri, 20 bin kişilik salonu sadece Avusturya ve Almanya’dan gelen Türklerle doldurabileceğini düşünüyor. Aynı zamanda tek vuruşla birçok sinek öldürebileceğini düşünüyor.” ilginç yorumunu yapan gazete, Bosna halkının kendilerini Türkiye’nin korumasında görmesine rağmen birçoğunun Erdoğan’ın mitingini onaylamadığına vurgu yapıyor.
Ülkede Erdoğan’ın mitingine karşı çıkanların facebookta “Sarajevo halkı Erdoğan’ın mitingine karşı” ismiyle grup kurduğunu ve bu grupta tepkilerini dile getirdiklerini yazan Alman gazetesi, mitinge karşı çıkan Bosna vatandaşlarının Boşnakların en büyük partisi SDA’yi ve başındaki Bakir Izetbegoviç’i “Türklerin amele çavuşu” olarak nitelendirdiklerini ifade ederek, “Bu nedenle Bosna halkı, Erdoğan’ın mitingini yasadışı ve kendilerine hiçbir faydasının olmadığını düşünüyor.” yorumuna yer veriyor.
https://www.tagesspiegel.de/politik/tuerkischer-wahlkampf-umstrittener-aufmarsch-fuer-erdogan-in-sarajevo/21881272.html