Elçilikleri Kudüs’e Taşımaya Karşı Çıkan Açıklamayı Üç AB Ülkesi Engellemiş

Üç üye ülke metni imzalamayınca, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin yapacağı açıklama iptal edildi.

Amerika’nın Tel Aviv’deki elçiliği Kudüs’e taşıma kararını eleştiren ve üye ülkelerin elçiliklerini taşımayacağıni içeren Avrupa Birliği açıklamasını üç üye ülkenin engellediği ortaya çıktı. Romanya, Çekya ve Macaristan’ın blokajı yüzünden taslak metin yayımlanmadı.
Amerika’nın elçiliği Kudüs’e taşıma kararına karşı çıkan Avrupa Birliği, ortak bir metin yayınlamak için harekete geçti. Taslak metin üye ülkelerin başkentlerini dolaştı. İsrailli televizyon kanalı Channel Ten’in haberine göre, Bükreş, Prag ve Budapeşte bu metni imzalamadı. Böylece, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin yapacağı açıklama iptal edildi. Fransa’nın ön ayak olduğu taslak metinde şu üç noktaya vurgu yapılıyor:
Kudüs her iki ülkenin, İsrail’in ve gelecekte kurulacak Filistin devletinin  başkenti olarak kalmalı;
Kudüs’ün statüsü yalnızca tarafların pazarlıklarıyla belirlensin;
AB ülkeleri, ABD’yi izlemeyecek ve elçiliklerini taşımayacaktır.
Axios adlı siteye konuşan bir Avrupalı diplomat, üç üyenin blokajını şu sözlerle değerlendirdi: ‘’Macaristan, Trump yönetimiyle kötü olmak istemedi. Çekya ve Romanya zaten taşıyacaklarını duyurmuştu.’’
mae romania ile ilgili görsel sonucu

ROMANYA: METİN DENGE GÖZETMİYOR

Metni bloke eden üç ülkeden biri olan Romanya, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla gerekçesini açıkladı. Açıklamada, metnin bölgedeki dengeleri gözetmekten uzak kaldığı vurgulandı. “Metin, elçiliklerin Kudüs’e taşınması konusunda tek bir element üzerinde yoğunlaşmıştır. Denge kaybolmuştur.’’ denilen açıklamada, metne karşı Çekya ve Macaristan’ın da benzer tutum aldıkları hatırlatıldı.

ABD ELÇİLİĞİ PAZARTESİ AÇILIYOR

ABD başkanı Donald Trump, aralık ayında Tel Aviv’deki elçiliğin Kudüs’e taşınacağını duyurmuştu. Kudüs’teki elçilik binası pazartesi günü yapılacak törenle açılacak. Başkan Trump, törene video mesajı gönderecek. (İPA)