MİT’in Öğretmen Kaçırma Skandalını Yazan Le Monde: İlk Kez Avrupa’dan Adam Kaçırılıyor

Le Monde’un haberinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Nereye giderlerse gitsinler, onları yakalayıp getireceğiz?” açıklamasına yer verilirken, “Kosova ve Gabon’dan sonar bakalım sıra kimde?” sorusu yöneltildi.

Fransa’nın önde gelen gazetesi Le Monde, Erdoğan hükümetinin Hizmet hareketi üyesi öğretmenleri ve kişileri yurtdışından kaçırmasını haber yaptı. Kosova’da yaşanan son vakayı örnek gösteren gazete, ’Avrupa’dan ilk kez adam kaçırıldığı’ yorumunu yaptı.

‘HAKLARINDAKİ SUÇLAMAYI BİLE ÖĞRENEMEDİLER’

“Afrika’dan Asya’ya, Türkiye Gülenistleri avlıyor.” denilen haberde, geçen hafta Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Gabon’dan kaçırdığı Osman Özpınar, İbrahim Akbaş ve Adnan Demirönal’ın hikâyesini okuyucuyla paylaştı.
Bu üç kişinin Gülen Cemaati’ne ait bir okulda görevli öğretmenler olduğuna dikkat çeken Le Monde, MİT’in bu öğretmenlerin avukatlara erişim hakkı vermeden, haklarındaki suçlamaları bile öğrenmelerine fırsat tanımadan özel bir uçakla Türkiye’ye götürdüğünü yazdı.
Gazete ‘terör örgütü üyeliği’ ile suçlanan öğretmenlerin yıllarca sürebilecek hapis cezasıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.
Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Nereye giderlerse gitsinler, onları yakalayıp getireceğiz?” açıklamasına yer verilirken, “Kosova ve Gabon’dan sonar bakalım sıra kimde?” sorusu yöneltildi.

‘55 BİN KİŞİ TUTUKLANDI’

Mario Jego imzalı Le Monde haberinde şu ifadeler öne çıktı:
“2016’daki başarısız darbe girişiminden sonra Türk yetkililer, Gülen takipçilerine cadı avı başlattı. 1999’dan beri ABD’de yaşayan Gülen darbeyle ilgisi olduğuna dair iddiaları reddediyor. Hükümetin bitmek bilmeyen operasyonlarında aralarında öğretmen, hâkim, eleştirmen ve gazetecilerin de olduğu 55 bin kişi tutuklandı.”

Le Monde’un haberinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Nereye giderlerse gitsinler, onları yakalayıp getireceğiz?” açıklamasına yer verilirken, “Kosova ve Gabon’dan sonar bakalım sıra kimde?” sorusu yöneltildi.

‘TÜRK HÜKÜMETİ SIK SIK KAÇIRIYOR’

“29 Mart’ta Kosova’da beş öğretmen biri doktor olmak üzere 6 Türk vatandaşı önce tutuklandı, ardından da Kosova medyasının ifadesiyle MİT ajanları tarafından Türkiye’ye kaçırıldı.
Oturum izinleri iptal edildikten sonra zorla bir araca bindirilerek Pristina havalimanına götürüldüler. Türkiye’ye ait özel bir uçak orada onları bekliyordu. Erdoğan, ‘Onları yakaladık’ diye böbürlendi.
Türk hükümeti bu metodu sık kullanıyor. Hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ, başarısız darbe girişiminden bu yana 18 ülkede 80 Gülen cemaati üyesini ülkeye getirdiklerini açıkladı. 2 Nisan’da TRT Haber’e çıkan Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın, ‘Bu tür operasyonlar gelecekte de devam edecek’ dedi.

‘AVRUPA’DA BÖYLE BİR OLAY DAHA ÖNCE YAŞANMADI’

Kosova’da bu olay siyasi krize neden oldu. Başbakan Ramush Haradinaj, Türk vatandaşlarının deport edilmesiyle ilgili kendisine bilgi verilmediğini kaydetti. Böylesi bir olay bir Avrupa ülkesinde ilk kez gerçekleşiyor.
Daha önce Gülen takipçileri Afrika’nın 14 ülkesi, Azerbaycan, Türkmenistan, Sudan, Afganistan ve Pakistan’dan kaçırılmıştı ancak Avrupa Birliği’ne bu kadar yakın bir ülkede yaşanmamıştı.
Avrupa Birliği (AB) sözcüsü Maja Kocijancic, Kosova’daki olay sonrasında ‘Her bireyin adil yargılanma hakkına saygı gösterilmeli. AB üye adayı ve Avrupa Konseyi üyesi bir ülke olarak Türkiye, ilkelere uymalı’ açıklaması yaptı.

MAARİF VAKFI, TÜRGEV, BİLAL ERDOĞAN DA LE MONDE’DA

Le Monde haberinde Ankara’nın bir zamanlar destek verdiği Gülen Okullarını Maarif Vakfı’na devretmeye çalıştığını, Türkiye’deki kurumların da Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın başında olduğu TÜRGEV Vakfı’na verildiğini de kaydetti.
Geçmişte bu okullara çocuklarını gönderen Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) liderlerine herhangi bir yasal işlem yapılmadığını belirten Le Monde, ancak aynı durumdaki Gülen takipçilerinin hapis cezasıyla karşı karşıya olduğunu vurguladı.