AB’den Kosova’ya Öğretmen Kaçırma Tepkisi

Avrupa Birliği, Kosova'daki altı Türk vatandaşının hukuksuzca gözaltına alınıp Türkiye'ye iade edilmesine tepki gösterdi.

Kosova’da altı Türk vatandaşının Gülen yapılanması mensubu oldukları gerekçesiyle gözaltına alınıp Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile ortaklaşa düzenlenen bir operasyonla Türkiye’ye iade edilmelerine Avrupa Birliği’nden (AB) tepki geldi.

AB’nin Batı Balkanlar ve Türkiye Direktörü Angelina Eichhorst

AB’nin Batı Balkanlar ve Türkiye Direktörü Angelina Eichhorst, söz konusu olayın “Brüksel’de yasal haklar, şeffaflık ve adalet üzerine birçok soru işareti yarattığını” söyledi.
Associated Press’in haberine göre Eichhorst, Kosova kurumlarının, hukukun üstünlüğü ve uluslarası iade kurallarına tam saygı çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini belirtti.
Kosova, 2015 yılında üyelik yolunda AB ile bir ön anlaşma imzalamıştı.
Kosova Başbakanı AB’ye güvence vermişti
Kosova’da 29 Mart’ta başkent Priştine’deki bir okulda çalışan altı Türk öğretmen “güvenlik gerekçesiyle” gözaltına alınıp Türkiye’ye iade edilmişti. Kosova Başbakanı Ramuş Haradinaj, kendisinden habersiz yapıldığını söylediği gözaltı ve iade operasyonu sonrası İçişleri Bakanı ve istihbarat şefini görevden alarak konuya ilişkin soruşturma başlattırmıştı.
Haradinaj, Çarşamba günü bir televizyon kanalına verdii röportajda da söz konusu operasyona değinerek Kosova’nın en büyük ekonomik ve siyasi destekçileri arasında yer alan ABD ve Avrupa Birliği’nden yetkililerle görüşerek bu konuyu ele aldığını söylemişti. Kosova Başbakanı, “AB ve Washington’a bunun bir hata ve kaza olduğu konusunda güvence verdim. Bunu düzeltmek için anlayış göstermelerini ve yardım etmelerini rica ettim” demişti.
Kosova parlamentosu da aynı gün altı Türk vatandaşının nasıl Türkiye’ye iade edildiğinin araştırılması için komisyon kurma kararı aldı.