Fransız Vekilden Türk Büyükelçiye Tokat Gibi Cevap: Gülen, Fransa’da Terörist Kabul Edilmiyor

Fransız Milletvekili Jacques Maire, Türkiye Cumhuriyeti Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa’nın Hizmet hareketine yakın derneklerin faaliyetlerini engelleme girişimini sert şekilde eleştirdi.
Fransız Millet Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını cevaplayan Musa ile iktidar partisi En Marche Milletvekili Jacques Maire arasında ilginç bir diyalog yaşandı. Fransız vekil, Türk diplomatların bir milletvekili arkadaşını Hizmet hareketi sempatizanı bir kişinin Meclis’te yapacağı konuşmayı iptal ettirmek için aradığını söyledi. Fethullah Gülen’in Fransa’da terör örgütleri listesinde yer almadığını belirten Maire, bu tür girişimlerin hukuk devletine aykırı olduğunu ve Türkiye’ye zarar verdiğini söyledi.
Musa’nın geçen hafta Türk kökenli bir Fransız derneğin Meclis’te düzenlediği bir konferansı iptal ettirmeye çalıştığı ancak talebinin reddedildiği öğrenildi.
İşte Meclis’teki Maire ile Musa arasında yaşanan ilginç diyalogun tam çevirisi:
LREM Milletvekili Jacques Maire: Geçen hafta bir milletvekili arkadaşımızı aradınız. Gençlerin iş hayatına kazandırılması konusunda uzmanlığına başvurduğumuz bir Fransız vatandaşı hakkında. Diplomatlarınız bu şahsın Gülenistlere yakın olduğunu ve daveti geri çekmemiz gerektiğini söyledi. Bence bu önemli bir sorun. Bugün, Gülen’in ismi Fransa’da terör örgütleri listesinde yer almıyor. Siz iki yıl önceki darbe girişiminin ülkede yol açtığı travmadan bahsettiniz. Sizi anlıyorum. Ancak Fransa da bir hukuk devleti. Bir şahsın Türk kökenlere sahip olması ve Sayın Erdoğan’ın politikalarıyla ilgili belli görüşlere sahip olması onu şüpheli haline getirmez. Bilin ki, bu tür davranışların çok yıkıcı etkileri oluyor. Böyle durumlarda, size karşı menfi bir görüşü olmayan vekilleri bile Türkiye konusunda radikalleştiriyorsunuz.
Türkiye Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa: Evet sizinle irtibata geçtik bizi endişelendiren bir konuda. Biz ne istemiştik? Bu konuda çok şeffafım. Biz söz konusu milletvekiline ne söyledik? Siz kararlarınızda özgürsünüz. Kiminle yan yana geleceğinizi seçme hakkınızı tanıyoruz. İstediğinizi davet edebilirsiniz. Ben bu şahsı bizzat tanımıyorum. Ancak bu şahsın üyesi olduğu Fransız derneğinin kati surette bir terör örgütü ile ilişkili olduğunu biliyorum. Bu organizasyon Türkiye’de bir darbe teşebbüsü gerçekleştirmiştir.
Milletvekili Jacques Maire: Ben burada bir dernekten bahsetmiyorum konuşmacı olarak çağırdığımız bir bağımsız bir şahıstan bahsediyorum.
Büyükelçi Musa: Evet, bu şahısta aynı şekilde. Terör örgütüne bağlı derneğin üyesi olduğunu biliyoruz. Eğer yanıldığımızı düşünüyorsanız bunu belirtebilirsiniz. Buna hakkınız var. Zaten uyarmak için irtibata geçtiğimizde yanıldığımızı söylemiştiniz. Ancak benim bilgilerim hala bu şahsın bu yapıyla bağlantılı olduğu yönünde. Bunu dile getirmemize neden kötü gözle bakılıyor sayın milletvekili? Ben yasadışı bir şey yapmıyorum.
Milletvekili Jacques Maire: Sayın Büyükelçi, biz bir Fransız vatandaşından bahsediyoruz. Hiçbir derneğe üyeliği bulunmuyor ve Fransız Milli Meclisi’nde konuşma yapıyor. Tamamen mesleğiyle ilgili bir konuda uzman sıfatıyla. Hiçbir şekilde Türk kökeniyle veya herhangi bir siyasi faaliyetle ilgili bir konuşma değil. Biz Fransız kanunları çerçevesinde hareket ediyoruz. Mesela Fransız Büyükelçilikleri bulundukları ülkede o ülkenin milletvekillerini arayarak “Bu kişi Fransız vatandaşı ve ülkemizde hükümetimize muhalif” diye bir uyarıda bulunmaz. Bu bizim hukuk devleti anlayışımızda yeri olmayan bir uygulama.
Büyükelçi Musa: Ben Fransız büyükelçilerinin bulundukları ülkelerde yaptıkları müdahalelerle ilgili bir rapor hazırlamadım. Ancak, size bu söylediğinizin aksini ispat edecek örnekler bulabilirim. Ancak, detaya girmeyeceğim. Elbette ki Fransız hukuku içinde hareket ediyoruz. Ancak, bizim bu uyarımız tamamen meşruydu. Biz bir girişimde bulunduk ve sizin bu uyarımızı reddetme özgürlüğünüz var. Zaten reddettiniz. Ancak, bu şahsın Millet Meclisi bünyesinde bir milletvekilinin hamiliğinde konuşma yapması dikkatimizi çekti. Bize bu konferansla ilgili kendi vatandaşlarımızdan tarafımıza ulaşan şikayetlerin sayısını görseydiniz şaşırırdınız. Bize “ülkemizi ateşe atmak isteyen bu insanların böyle organizasyonlar yapmasına nasıl müsaade edersiniz?” diye soruyorlar. Gördüğünüz gibi, olayların her zaman iki yüzü var. Bizim neden böyle bir girişimde anlamanız için bunu söylüyorum. Elbette ki, siz egemenlik hakkınızı kullanarak talebimizi reddettiniz. Sizi bu konuda eleştirmiyorum.