Türkiye-Ab Zirvesinden ‘Somut Anlaşma’ Çıkmadı

Varna'daki Türkiye-AB zirvesi sonrası, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Konseyi Başkanı Jean-Claude Juncker ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ortak açıklama yaptı.

Bulgaristan’ın Varna şehrinde gerçekleştirilen Türkiye-Avrupa Birliği (AB) zirvesi sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Konseyi Başkanı Jean-Claude Juncker ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ortak açıklama yaptı. 2 saat 20 dakika süren çalışma yemeğinin ardından Euxinograd Sarayı’nda yapılan toplantıda somut anlaşmalar çıkmazken bol vaatlerde bulunuldu.
Tusk’ın açıklamalarından satır başları:

‘ANLAŞMAYA VARILAMADI, GELECEĞE YÖNELİK PARAMETRELERİ BELİRLEDİK’

“Somut bir anlaşmaya varılamadı, fakat gelecek için umutluyum. Geleceğe yönelik parametreleri belirleme şansına sahip olduk.
Türkiye’nin mülteciler konusundaki çalışmaları dolayısıyla kendilerini takdir ettiğimizi belirtmek istiyoruz.
Türkiye’nin darbe girişimi sırasındaki olaylardan büyük zarar gördüğünü biliyoruz.

‘AFRİN HAREKÂTI İLE İLGİLİ ÇEKİNCELERİMİZİ İFADE ETTİK’

Türkiye ve üye ülkeler arasındaki iyi ilişkiler de önemli bir husustur ve Türkiye’nin üyelik sürecinin önemli bir kısmıdır.
Hâlâ bazı endişeler var. Ege denizindeki eylemler konusunda, Kıbrıs konusunda ve bazı AB vatandaşlarının tutuklanması konusunda…
Kıbrıs kendi kaynaklarını araştırma hakkına sahiptir.
Türkiye’nin Afrin’deki harekâtı ilgili çekincelerimizi ilettik. Türkiye’nin bu hareketlerini iyi yönlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

ERDOĞAN: BU MÜSPET ADIMI BİR AN ÖNCE ATALIM

Erdoğan, uzun bir sürenin ardından Varna’da AB kurum liderleriyle bir araya geldiklerine dikkat çekerek, “Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde zorlu bir dönemi geride bırakmış olmayı umuyoruz.” diye konuştu.
Erdoğan, “Sene 1963 ve sene 2018, gerçekten Türkiye’nin hâlâ Avrupa Birliği’ne aday ülke olmanın ötesinde gelebildiği bir nokta yok. Bu müspet adımı bir an önce atalım, bunun üzerinde durduk.
Avrupa Birliği ile önceki görüşmelerimizde ortak meselelerimizin çözümüne yönelik atılacak adımları tespit etmiş ve karşılıklı taahhütlerde bulunmuştuk.” ifadelerini kullandı.
JUNCKER’DEN ‘İHTİLAFLI KONULARA ÇÖZÜM BULALIM’ MESAJI
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise Türk halkının büyük ve cesur bir ulus olduğunu ve büyük bir saygı duyduğunu belirtti.
Türkiye’nin AB’nin gerçek bir ortağı olmasını istediklerini ifade eden Juncker, “Stratejik ortaklıkta bizi bir araya getirenler etrafında toplanmak ve bizi bölen konulara çözüm bulabilmek için samimi ve açık bir iş birliği ve diyaloğu sürdürmemiz lazım.” dedi.