Avrupa’dan Gazetecilere Müebbet Tepkisi

Fevzi Yazıcı, Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak’ın olduğu altı gazetecinin ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmesine dünyadan tepkiler sürüyor. Tepkilerin odağında, uydurulmuş iddianamelerle gazetecilere verilen ölçüsüz ceza yer alıyor. Altan kardeşler ‘subliminal mesajlar’ vermekten, Zaman’ın görsel yönetmeni Fevzi Yazıcı, bir reklam filmi toplantısına katılmak ve uydurulmuş bir mesajı imzalamadığı için müebbet hapse mahkum oldu.
Gazetecilere ceza Türkiye ile AB arasında yumuşama sinyallerinin verildiği bir döneme denk geliyor. Alman gazeteci Deniz Yücel’in serbest bırakıldığı gün, Türk gazetecilere müebbet hapis verilmesi de ‘kurnazca bir hamle’ olarak değerlendiriliyor. Ankara, Yücel’in serbest bırakarak Avrupa’dan gelecek tepkileri hafifletmeye çalışıyor. Bir başka yorum da Yücel serbest bırakılarak Almanya’nın silah ambargosu delinmek isteniyor.
AB EKONOMİK GÜCÜNÜ KULLANMALI
AP’nin kıdemli üyelerinden Rebecca Harms yaptığı yazılı açıklamada AB’ye Türkiye’ye karşı ekonomik gücünü kullanma çağrısı yaptı. Deniz Yücel’in serbest kalmasını memnuniyetle karşıladığını ancak aynı altı gazetecinin müebbet hapse mahkum edilmesinin bu mutluluğu gölgelediğini vurgulayan Harms, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ‘utanç veren gecikmişliğine’ son vererek Türk gazetecilerle ilgili bir an evvel karar alması gerektiğini kaydetti.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), BM, Gazetecileri Koruma Komitesi, Avrupa Gazeteciler Federasyonu ardarda yaptıkları açıklamalarla ceza kararını kınadı. BM ve AGİT yaptıkları ortak açıklamada kararın ifade hürriyetine eşi benzeri olmayan bir saldırı olduğuna dikkat çekti.
(ALİ HAYDAR ARSLAN | BRÜKSEL -TR724)