Dünya Medyası: Afrin Harekatı Ankara ile Washington’un Arasını Açar

Uluslarası medya, Türkiye’nin Afrin’de başlattığı askeri harekatın Ankara ile Washington’un arasını açacağını kaydediyor.
Afrin’de birinci haftasını doldurmak üzere olan askeri harekat, yabancı basının gündeminde. Harekatın muhtemel siyasi sonuçlarını analiz eden değerlendirmelerde, Türkiye ile ABD arasında derinleşecek ihtilafa dikkat çekiliyor.
Erdoğan’ın büyük bir diplomatik risk aldığına vurgu yapan İngiliz gazetesi The Guardian, the_guardian_mainTürkiye’nin operasyonda yalnız kaldığını kaydediyor. ”Erdoğan uluslararası planda neredeyse soyutlanmış vaziyette, ancak kendisi bunu umursamıyor’’ tespitini yapan gazete, İran, Esad ve Rusya üçlüsünün, Suriye’nin kuzeyinde cihatçılar yerine Kürtleri tercih ettiği görüşünde.
İsrail gazetesi Haaretz, Afrin harekatının ABD başkanı Donald Trump’un ilk savaşı olup olmayacağını sorguluyor. Gazete, Türkiye’nin, 70 yılı aşkın ilişkiye sahip olduğu Amerika’ya açık bir savaş açtığı görüşünü ileri sürüyor.
Europa Liber radyosu Amerika muhabiri Valeriu Sela ise süreci şöyle okuyor: ”Amerika, Türkiye ile ortaklığına bir fiyat koymuş; o sınıra kadar gidişatı tolere edecek.’’RTV Sela’ya göre Amerika, Suriye’nin kuzeyinde Kürt gücü oluşturmaktan vazgeçmeyecek.
Romanya’da yayın yapan Realitatea televizyonu ise, cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Amerika’yı hedef almaktan geri durmayan açıklamalarını, ”her türlü ihtilaf riskini göze alan bir meydan okuma” olarak değerlendiriyor.