Yunanistan Başbakanı Çipras: Türkiye Agresif Bir Komşu

Yunanistan Başbakanı Alekis Çipras, İsviçre’nin Davos kentindeki 48. Dünya Ekonomik Forumu’ndaki konuşmasında Türkiye’nin ‘agresif bir komşu olduğunu’ söyledi. Çipras “Komşunuz Türkiye değil de Belçika ve Lüksemburg olduğunda aynı şekilde agresif olmak kolay olabilir ama bu bizim için o kadar da kolay değil” dedi.
Çipras, Davos’ta devam eden 48. Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada Akdeniz’deki istikrar ve göçmen krizine karşı atılan adımları ele alırken ‘Avrupalı partnerlerinin Türkiye gibi ‘agresif komşularla’ yaşanan zorlukları her zaman takdir etmediğini’ vurguladı.
Reuters’in aktardığına göre, 2015’in başında iktidara gelen Çipras, Yunanistan’ın zor bir döneminde yönetimi ellerine aldıklarını vurgulayarak sadece borç ve göçmen krizi ile değil aynı zamanda ‘bazen Ege’de tahmin edilemez saldırgan askeri eylemlerde bulunan agresif bir komşu olan Türkiye ile de uğraştıklarını’ söyledi.
NATO mittefikleri olan Yunanistan ve Türkiye, Ege’deki hava sahası, Kıbrıs meselesi ve azınlık hakları gibi konularda anlaşmazlık yaşasa da Ankara ve Avrupa Birliği (AB) arasında Mart 2016’da yapılan ve göçmen akışının hızını kesmeyi amaçlayan anlaşma nedeniyle iş birliği yapıyor.
İnsan hakları örgütlerinin eleştirdiği anlaşmayı ‘zor ancak gerekli’ diye niteleyen Çipras, Yunanistan’ın binlerce mülteci başvurusunu değerlendirdiği anlaşmanın uygulanması sırasında, uluslararası hukukun ihlal edilmemesinin sağlandığını ve ulusal çıkarların korunduğunu belirtti.
Ancak Çipras ‘Türkiye’nin göçmen anlaşması konusundaki fikrini her an değiştirebileceğine’ ilişkin bir yoruma verdiği cevapta ” Aynı zamanda Türkiye’nin bu agresif davranışı karşısında ne yapacağımıza da karar vermeliyiz. Başka birisi için, eğer Lüksemburg ya da Hollanda’da yaşıyorlarsa, komşuları Türkiye değil de Belçika ve Lüksemburg olduğu için aynı şekilde agresif olmak kolay olabilir. Ama bu bizim için o kadar da kolay değil” ifadelerini kullandı.