’Abidin Ünal 14 Temmuz Günü Erdoğan’ın Yakınlarında Ne Yapıyordu?’

15 Temmuz darbe girişiminin aydınlanmasına yönelik yazılarına devam eden Ahmet Nesin, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal’a ilişkin önemli bilgiler paylaştı. ‘Abidin Ünal 14 Temmuz’da neredeydi?’ diye sordu. Nesin, bir askeri VIP uçağının 14 Temmuz’da Dalaman’a geldiğini, uçağın esrarengiz yolcusu Erdoğan’ın yakınlarında, belki de yanında 5 saate yakın zaman geçirdiğini yazdı.
İşte ArtıGerçekte yayımlanan Ahmet Nesin’in ‘Abidin Ünal 14 Temmuz günü Erdoğan’ın yakınlarında ne yapıyordu?‘ başlıklı yazısı:

Uzun zamandır darbe yazılarına ara vermiştim, çeşitli nedenleri var. Hem bana göre araya önemli yazılar girdi, hem de hastane döneminde çok inceleme olanağım olmadı. Geçen hafta 1 ay sonraki kontrole gittim, damar açılmamış ama ameliyata şimdilik gerek yokmuş. Kapalı olan damar hem ince bir damarmış, hem de zor bir yerdeymiş. Gizli şeker de çıkmıştı ya, kapalı damarım da gizli takılıyor. Anlayacağınız gençliğimdeki illegalite peşimi bırakmıyor. Doktor ilk çıktığımda 1 aylık istirahat vermişti ama ben uymamıştım. Şimdi kesin tavır koydu, yazılara devam edeceğim ama ARTI TV’deki USTURA programına bir süre ara vereceğim.
Geçenlerde de söylemiştim, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminde, darbeyi önlemeye çalıştığını söyleyen ama birbirleriyle haberleşmeyen 20’ye yakın üst düzey yetkili ifade verse, alayı tutuklanır ve darbe girişimcilerinden fazla ceza alır, diye. Hava kuvvetleri komutanı Abidin Ünal da bunlardan birisi.
Nedense 15 Temmuz darbe girişiminden önce sıra dışı oldukça olay oluyor. Bunlardan birisi daha önce de yazdığım gibi, Akar’ın 14 Temmuz’da Fidan ile Aksakallı’nın komutanlığını yaptığı Özel Kuvvetler Komutanlığında, âdeti olmamasına rağmen bir törene katıldığı, Fidan’la 6-7 saat geçirdiğidir. Bugüne değin bu üçlünün ne görüştüğü detaylı olarak açıklanmadı. Açıklasalar bile “Olası darbeye karşı önlem alıyorduk” diyecekler ama söylentiye göre darbeyi 15 Temmuz’da öğrendiler. Diyelim ki önce biliyorlardı, cumhurbaşkanına haber vermediklerine göre kimin darbesine karşı önlem alıyorlardı, bunu da bilmiyoruz henüz.
Aşağıdaki çizelgede Abidin Ünal’ın 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşadıklarının çizelgesini göreceksiniz. Aşağısındakinde de hava kuvvetlerinin üst düzey çizelgesini.

 

14 Temmuz 2016’da Akar sıradışı bir görüşme yaparken Abidin Ünal neredeydi, işte bu sorunun yanıtı çok ilginç ve bilinmeyen bir denklem gibi. Uçuş kayıtlarında daha önce kamuoyunun duymadığı çok kritik bir konu yer alıyor. Çünkü sadece Kuvvet Komutanlarının ulaşımı için kullanılan Citation-VII (Cessna 650) tipi ve TUAF 009 (Turkish Air Force 009) çağrı adlı askeri VIP uçağı 14 Temmuz’da Dalaman’a geliyor ve uçağın esrarengiz yolcusu Erdoğan’ın yakınlarında, belki de yanında beş saate yakın zaman geçiriyor. 
Bu yolculuktan benim aklıma değişik olasılıklar geliyor:
1-  Abidin Ünal darbe girişimcileriyle birlikteydi ve cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yapılması gerekenleri konuşmaya gitti.
2-  Hulusi Akar darbeyi 15’inde öğrendiğine göre (14’ünde onun yaptığı ilginç görüşmeyi saymazsak) Abidin Ünal’ın bu seyahatinden haberi vardı (Uçuş kayıtlarında var) ve o yüzden irtibat kurmadı.
3-  Erdoğan darbeyi biliyordu ve karşı darbe planını Abidin Ünal’la yapacaktı, o yüzden Hulusi Akar ikisini de aramayarak 2 darbeyi de önlemeye çalıştı.
4-  Bu darbe girişiminde o kadar kimin elinin kimin cebinde olduğu belli değil ki, Abidin Ünal yerine bu uçakla başkası gitti.
Daha olasılık çok, sıralayabilirsiniz. Çünkü gözaltına alındığı söylenen Hulusi Akar’ı hazırolda selamla karşılıyorlar, böyle karşılandıysa boynunu ne zaman morarttılar. Gelelim olayın devamına.
14 Temmuz’da Dalaman’a gelen ve sadece Kuvvet Komutanlarının kullandığı bu askeri VIP uçağı, 14 Temmuz’da saat 11.55 (UTC 08.55) civarı Hava Kuvvetlerine ait Etimesgut askeri havaalanından kalkıyor ve 12.45 (UTC 09.45) civarı Dalaman’a iniyor. Uçak Dalaman’da yaklaşık beş saat kaldıktan sonra 17.30 (UTC 14.30) civarı İstanbul’a rotasına yönelecek şekilde kalkış yapıyor.
Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı villanin sahibi Serkan Yazıcı, Erdoğan’ın villadan ayrıldığını, Cuma namazına bile gittiğini söyleyip, Meclis Araştırma Komisyonu’nda “14 Temmuz günü Okluk’a gideceği söylendi. Bana tekrar ‘Helikopteri hazırla, Okluk’a bir gidilecek, Cumhurbaşkanı bir Okluk’u kontrol edecek.’ diye söylediler. ‘Ben de gelecek miyim?’ dedim. ‘Sen de geleceksin.’ dediler. Benim ilk Cumhurbaşkanını görüşüm 14 Temmuz’dur. 14 Temmuz’da biz Okluk’a gittik ve Okluk’ta bazı incelemeler oldu.” diye açıklama yapıyor.
Aşağıdaki çizelgelerde de uçakların kalkış saatleri var. Önümüzdeki yazılarda havacılarda olan gariplikleri yazmaya devam edeceğim.