Abdüllatif Şener: KHK’lara İmza Atan Başbakan ve Bakanlar Suç İşliyor

2008’de partisinden istifa eden AKP’nin kurucu üyelerinden Abdüllatif Şener, “OHAL uygulamasıyla Türkiye’de demokratik ortam ortadan kaldırıldı, KHK’ların altında imzası bulunan başbakan ve bakanlar da suç işliyor” dedi.
2008’de partisinden istifa eden AKP’nin kurucu üyelerinden Abdüllatif Şener, Hükümete sert eleştiriler yönelterek, OHAL uygu- lamasıyla Türkiye’de demokratik ortam ortadan kaldırıldığını, KHK’ların altında imzası bulunan başbakan ve bakanların da suç işlediğini söyledi.
DW Türkçe’ye verdiği ropörtajda, Abdüllatif Şener, Türk hükümetinin olağanüstü hal kapsamında çıkardığı ve 15 Temmuz darbe girişiminin bastırılmasında sivillere yargı muafiyeti getiren yeni KHK, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP kökenli eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül arasında gerginliğe sebep olduğuna değiniyor. Düzenlemenin muğlak olduğunu ve gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Gül’ün bu çıkışı Ankara’da Erdoğan’a karşı bir başkaldırının başlangıcı olarak değerlendiriliyor.
GÜL’ÜN ÇIKIŞINA YORUM: ERDOĞAN’LA KIYASIYA YARIŞA GİRİŞECEK KİŞİLİKTE DEĞİL
11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün çıkışını değerlendiren Şener, “Gül hiçbir çıkış, hiçbir eleştiri yapmadı. AKP’nin ikiye bölünmesini, iktidarın zayıflamasını arzu edenler Gül’ün Erdoğan’a karşı çıkmasını bir umut gibi gördüler. Yüzlerce maddesi olan bir OHAL yasası var ve bu yasanın hemen her maddesi anayasaya, hukuka aykırı, tehlikeli. Böylesine bir KHK’nın yüzlerce maddesinden bir tek maddesindeki üslûbu muğlak bulmak bir eleştiri değil. Bu, çok zayıf bir bakış açısı, ama bununla bile gündeme düşmüştür. Gül, kendi varlığını sürdürmeye, kendisinin gündemde tutulmasını sağlamaya çalışıyor. Yoksa Erdoğan’la kıyasıya bir yarışa girebilecek kişilikte değil.
GELECEĞE YÖNELİK OLARAK İŞLENEN SUÇLARI AFFEDİYOR; BÖYLE ŞEY OLUR MU?
Şener, OHAL ve KHK’lar ile igili olarak da şunları söyledi:
“KHK’lar anayasaya, hukuk düzenine aykırı. Cumhurbaşkanı bizim hukuk düzeninde vatana ihanet dışındaki konulardan yargılanamıyor ama bu KHK’ların altında imzası olan başbakan ve bakanlar suç işlemektedir. OHAL’in de bir hukuku vardır ve iktidar OHAL döneminde yaptıkları eylemlerden sorumludur. Anayasayı okuyorum, OHAL yasasını inceliyorum. Yargıtay’a 100, Danıştay’a 16 üye atıyor KHK’yla, bu OHAL hukukuna da uygun değil, anayasaya da aykırı. Bunu da devlet gücünü kullanarak uyguluyor. Bu, suçtur. Yaptığı düzenlemeyle diyor ki, 15 Temmuz darbe girişimi ve terör ve bunların uzantısı niteliğindeki olayları bastıranlar cezaî sorumluluğa sahip değillerdir. Bir kere suç teşkil eden bir olayda bile polisin, savcının, hâkimin görevi ayrıdır. Ama OHAL’de sivillerin hukuken cezaî sorumluluğunun olmayacağını düzenleyen madde, sivillere diyor ki, bir kalkışma, terör ortamıyla ilgili, sen hem polissin hem de hâkim ve savcının yetkisine sahipsin. Üstelik de sen polis, hakim, savcı için yasalarla belirlenmiş kurallara tabii değilsin. Elinde palayla, tabancayla, rastgele insanları öldürdüğün zaman sorumsuzsun. Geleceğe yönelik olarak işlenen suçları affediyor. Böyle bir şey olur mu?”