Der Spiegel: Erdoğan, Merkel’e Tutuklu Takası Teklif Etti

Almanya ile Türkiye arasında geçen hafta en üst seviyede telefon görüşmeleri yapılmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüşmüştü.
Bahse konu görüşmelerin muhtevasına dair farklı iddialar gündeme gelirken, Almanya’nın en etkili haber dergilerinden Der Spiegel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’ya tutuklu takası için teklifte bulunduğunu kaydetti. Der Spiegel’in aktardığına göre, Erdoğan tutuklu Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel ve diğer tutuklu Alman vatandaşlarının serbest bırakılması mukabilinde 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünün fâilleri arasında olduğu iddia edilen ve Almanya’da bulunan Türk subayların Türkiye’ye iadesini talep etti.

SCHRODER ‘KABUL EDİLEMEZ’ DİYEREK ANINDA REDDETTİ

Erdoğan’ın bu teklifi, Almanya’da 24 Eylül’de yapılan Federal Meclis (Bundestag) seçimlerinden bir hafta sonra Başbakan Angela Merkel adına İstanbul’a giden eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’e de yaptığı, Schröder’in ise bu teklifi, “Kesinlikle kabul edilemez.” diyerek reddettiği belirtildi. Zira Alman kanunlarına göre böyle bir takas mümkün değil.
Der Spiegel, Alman hükûmetinin müzakerelerin teferruatını açıklamayı reddettiğini belirttiği haberde şunlar kaydedildi: “Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Stefan Liebich’in önergesine cevaben ‘devlet çıkarı sebebiyle’ müzakerelere dair bilgi verilemeyeceğine işaret edildi.”