Erdoğan’ın 12 Koruması Hakkında ABD’de Tutuklama Kararı

Washinton Polisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD gezisi sırasında Türkiye Büyükelçiliği konutu önünde yaşanan kavgayla ilgili olarak, Erdoğan’ın 12 koruma görevlisi hakkında tutuklama kararı alındığını duyurdu.
BBC Türkçe’nin haberine göre, Washington D.C Emniyet Müdürü Peter Newsham “Washington DC’de barışçıl eylemcilere karşı girişilen şiddeti gördük ve bu hoşgörebileceğimiz bir şey değil. Bu şehre her gün yabancı konuklar gelip gidiyor. 28 yıllık polislik hayatımda Sheridan Circle’de gördüğüm şeylere nadiren tanık oldum…Herhangi bir eyalet ya da ülkeden geleceklere mesajımız buna hoşgörü gösterilmeyeceği” dedi.
Polis yetkilileri, ABD’de aranan ve Türkiye’de oldukları tahmin edilen 12 kişi hakkında tutuklama kararı çıkarıldığını söyledi ve ABD’ye giriş yapmaları halinde tutuklanacaklarını belirtti.
Washington polisi, son haftalarda ABD Dışişleri Bakanlığı ve Gizli Servisi ile birlikte görüntüleri incelediklerini ve bundan sonra atacakları adımlar konusunda çalıştıklarını açıkladı.
İKİ TÜRK GÖZALTINDA
Kavgayla ilgili olarak ABD’nin New Jersey eyaletinde yaşayan Eyüp Yıldırım ve Virginia eyaletinde ikamet eden Sinan Narin gözaltına alınmıştı.
Gazete, “nitelikli saldırı” ile suçlanan Narin’in bugün Washington’da hakim önünde çıkarılacağını belirtiyor.
“Adam yaralama” ve “nitelikli saldırı” ile suçlanan Yıldırım’ın ise New Jersey’den Washington’a getirilmesinin beklendiği kaydediliyor.
New York Times gazetesinin haberinde ise Yıldırım ve Narin, Erdoğan’ın destekçileri olarak tanımlandı.
Gazete, Yıldırm ve Narin’in Erdoğan’a destek için Washington’a gittiklerini, güvenlik görevlileriyle resmi bir bağlantıları olup olmadığının bilinmediğini aktardı.
Yumruklaşmaya varan kavga, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen ayki ABD ziyareti sırasında meydana gelmişti. Washington’daki Türkiye Büyükelçiliği önünde Erdoğan’ı protesto eden göstericilere, Erdoğan’ın korumaları ve Türk güvenlik görevlileri müdahale etmişti.
Olaylarda 11 kişi yaralanmış, bu kişilerden dokuzu hastaneye kaldırılmıştı. Polis olayı “barışçıl protestoculara vahşi bir saldırı” şeklinde tanımlamıştı.
ERDOĞAN, WASHINGTON BÜYÜKELÇİLİĞİ KONUTU ÖNÜNDEKİ OLAYI ARACINDAN İZLEYİP YÖNETMİŞTİ
ABD Türkiye’ye resmi şikayette bulunmuş ve Türk güvenlik görevlilerinin kavgaya karıştıklarını doğrulamıştı.
Türkiye Büyükelçiliği yetkilileri ise protestocuların Erdoğan’ı desteklemeye gelenleri provoke ettiğini ve grubun kendilerini savunmak için karşılık verdiklerini söylemişti. Daha sonra ortaya çıkan görüntü ve haberlerde Erdoğan’ın saldırıyı bizzat yönettiğine dair güçlü deliller ortaya çıkmıştı.