Gazeteciye ve Tanıklara İşkence: Dipçikle Taciz Ettiler, Kerpetenle Dişlerini Söktüler

Uzun bir tutukluluk döneminden sonra hakim karşısına çıkan Nedim Türfent ve tanıklar işkence gördüklerini anlattı. Tanıklar Türfent’i i tanımadığını, işkence ile ifadesinin imzalatıldığını söyledi: 2 dişim işkencede kerpetenle çekildi.
Hakkari Yüksekova’da sokağa çıkma yasakları döneminde yaptığı haberler nedeniyle 13 ay önce tutuklanan gazeteci Nedim Türfent’in ilk duruşması başladı. 20 tanığın ifadesine dayanarak tutuklanan Türfent’in davasının ilk duruşmasında dinlenen 5 tanıktan 4’ü ifadelerini işkence altında verdiklerini söyledi. Duruşmada savunma yapan Türfent de “Ben gazeteciyim mesleğimin gereğini yaptım. Gazetecilik suç değildir” dedi.
Evrensel’in haberine göree, Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesinde saat 10.50’de başlayan duruşmaya Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde bulunan Nedim Türfent SEGBİS ile bağlandı. Duruşmayı “Ben Gazeteciyim İnisiyatifi, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Özgür Gazeteciler İnisiyatifi” üyelerinin aralarında olduğu çok sayıda gazeteci ile Uluslararası Af Örgütü temsilcileri de izledi.
Savunmasında gözaltına alınırken işkence gördüğünü anlatan Türfent, “Bir güvenlik görevlisi ayağı ile kafama basıp selfie çekti. Yüzleri maskeli polis memurları dipçik ile taciz ettiler. Gördüğüm işkenceye dair darp raporları mevcuttur. Suç duyurusunda bulunmuştum. Burada yine suç duyurusunda bulunuyorum” dedi.
TANIKLAR: İFADEMİZİ İŞKENCE ALTINDA VERDİK
Daha sonra tanık ifadelerine geçildi. Davanın ilk bölümünde dinlenen 5 tanıktan 4’ü Nedim Türfent’i suçlamaya yönelik ifadelerinin işkence ile imzalatıldığını söyledi. Türfent, 20 tanığın ifadesine dayanılarak tutuklu bulunuyordu.

  1. tanık, Türfent’i önce tanımakta zorlandığını söyledi sonra “Yüksekova’da gazetecilik yapan birine benzetiyorum” dedi.
  2. tanık, Nedim’i kesinlikle tanımadığını söyledi: 5 gün gözaltında kaldım ve işkence gördüm, bana işkence altında bazı kağıtlar imzalatıldı. Adliye koridorlarında işkence gördüm, dosyadaki ifade bana ait değil. Zorla imzalatıldı. İmzalamama şansım yoktu.
  3. tanık da Nedim Türfent’i tanımadığını söyledi, dosyada yer alan ifadesini kabul etmedi: İfadelerimi işkence altında verdim.
  4. tanık da, Nedim Türfent’i tanımadığını söyledi: Ben Nedim Türfent’in sadece gazetede ismini gordüm. Dosyada yer alan ifadem işkence ile imzalatıldı. 3 gün boyunca işkence gördüm.
  5. tanık da Nedim Türfent’i tanımadığını söyledi ve işkence ile ifadesinin imzalatıldığını söyledi, “2 dişim işkencede kerpetenle çekildi” dedi. Aynı tanık, kendisine imzalatılan ifadeyi savcılıkta kabul etmezse diğer dişlerinin de kerpetenle çekmekle tehdit edildiğini söyledi.

Örgüt üyeliği suçlamalarını reddeden Türfent, yaptığı işin gazetecilik olduğunu söyledi. Türfent, “Yıllarca gazetecilik yaptım, burada konuşmam gazeteciliği savunmaktır. Aklım almıyor nasıl terör suçu ile suçlanıyorum. Sizin burada hakimlik yapmanız ne kadar meşru ise, benim habercilik yapmam da o kadar doğaldır.” dedi.
Türfent, savunmasını, “Nasıl fırıncı ekmek yapar, doktor ameliyat yaparsa gazeteci de haber yapar. Son sözüm olarak bunu söylemek istiyorum” sözleri ile noktaladı.
Türfent, 12 Mayıs 2016’da, bulunduğu aracın Van girişinde durdurulması sonrası gözaltına alınmış, 13 Mayıs’ta Yüksekova Savcılığındaki ifade işlemlerinin ardından, “Örgüte üye olmak” iddiasıyla tutuklanmıştı.